Obliczanie wartości sin, cos i tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
misssunshine91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Obliczanie wartości sin, cos i tg

Post autor: misssunshine91 »

Witam.
Bardzo proszę o wytłumaczenie i pomoc, bo kompletnie nie ograniam zadania, a chciałabym zrozumieć.
Oto jego treść:
Dla pewnego kąta ostrego prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ \tg \alpha + \frac{1}{\tg \alpha } = \frac{5}{\sin \alpha }}\)
Oblicz wartość \(\displaystyle{ \sin \alpha , \cos \alpha i \tg \alpha}\).
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 21:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry [latex][/latex].
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczanie wartości sin, cos i tg

Post autor: Chromosom »

Skorzystaj z tożsamości
\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}\\ \sin^2x+\cos^2x=1}\)
gdybyś miała jakieś problemy, pytaj.
ODPOWIEDZ