Twierdzenie sinusów i cosinusów - zadania z trójkątem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gaderyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Twierdzenie sinusów i cosinusów - zadania z trójkątem

Post autor: gaderyk »

Witam!
Próbuję rozwiazać dwa zadania z wykorzystaniem powyższych twierdzeń. Jednak gdzieś się przyblokowałem i od godziny nie mogę ruszyć z miejsca. Może ktoś da jakis wskazówki?

Zad. 1.
W trójkacie równoramiennym \(\displaystyle{ ABC \left( \left|AC \right| = \left| BC \right| )}\) dwusieczna \(\displaystyle{ AD}\) ma długość \(\displaystyle{ d}\) a miara kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=\alpha}\). Oblicz długość promienia okregu wpisanego w ten trójkąt.

Zad. 2.
W trójkacie \(\displaystyle{ ABC}\), w któym dane są \(\displaystyle{ \alpha , \beta, \gamma}\) poprowadzono środkową \(\displaystyle{ AD}\). Wyznacz \(\displaystyle{ cos \left| \sphericalangle ADB\right|}\).

Z góry dzięki za sugestie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Twierdzenie sinusów i cosinusów - zadania z trójkątem

Post autor: anna_ »

2.
Czy to nie jest czasem to zadanie?
post524693.htm#p524693
ODPOWIEDZ