Oblicz sinus kąta alpha, jeśli jest on trzykrotnie większy od cosinusa tego kąta. POdaj przybliżoną miarę konta.
POMOCY!
JAK ZROBIĆ ?
sinus kąta
- schloss
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 19 razy
sinus kąta
\(\displaystyle{ sin \alpha = 3cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos^2{} \alpha = 1}\)
podstawić i wyliczyć. to dwie minuty roboty. przyda się też tabela z wartościami funkcji trygonometrycznych. Podać przybliżoną miarę KONTA? ale takiego w Lukas Banku czy w PKO? W czym tę miarę wyrazić? W kilometrach kwadratowych?
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos^2{} \alpha = 1}\)
podstawić i wyliczyć. to dwie minuty roboty. przyda się też tabela z wartościami funkcji trygonometrycznych. Podać przybliżoną miarę KONTA? ale takiego w Lukas Banku czy w PKO? W czym tę miarę wyrazić? W kilometrach kwadratowych?
sinus kąta
Witam. Czy mógłby ktoś napisać pełne rozwiązanie tego zadania? Nie byłem w szkole ponad 3 tygodnie(na żadnym temacie z funkcji), więc byłbym wdzięczny za ukazanie poprawnego toku myślenia. Z góry dziękuję za pomoc.