Kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego = 3. Wyznaczanie..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
macko105
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego = 3. Wyznaczanie..

Post autor: macko105 »

Witam,
borykam sie z pewnym zadaniem, nie wiem jak sie do niego zabrać. tzn mam pomysł, ale nie wiem czy słuszny.
Treść zadania brzmi:
"Wyznacz kąty trójkąta prostokątnego, wiedząc że:
b) kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego wynosi 3.

Myślę, że odwrotność tg, to ctg. Chciałem zastosować ten wzór: \(\displaystyle{ \ctg\alpha= \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}}\)
ale jakoś tak mi nie pasuję ; /
Proszę o pomoc.
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego = 3. Wyznaczanie..

Post autor: Kibu »

Raczej chodzi o odwrotność w znaczeniu: odwrotność liczby niezerowej \(\displaystyle{ a=\frac{1}{a}}\). Teraz na pewno Ci wyjdzie szybko (bodajże 30, 60, 90).
macko105
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego = 3. Wyznaczanie..

Post autor: macko105 »

Masz racje, dopiero to zauważyłem..
ale dzięki.
ODPOWIEDZ