Prosze o rozwiązanie równania:
sin2x=cosx
Czy mamy prawa stronę rozłożyć ze wzorów i jak to obliczyć?
rówanie
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
rówanie
rozłóż \(\displaystyle{ sin2 =2sin cos }\), a dalej już żadnych problemów, dzielisz przez \(\displaystyle{ cos }\) i zostaje ci \(\displaystyle{ sin =1/2}\) i sprawdzasz kiedy sin jest równy 1/2
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rówanie
Maniek, gubisz jeden przypadek.
By podzielic przez \(\displaystyle{ \cos x}\), trzeba zalozyc, ze \(\displaystyle{ \cos x\neq 0}\).
By podzielic przez \(\displaystyle{ \cos x}\), trzeba zalozyc, ze \(\displaystyle{ \cos x\neq 0}\).
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
rówanie
to będą 2 przypadki
1. \(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha = cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha - cos\alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha (2sin\alpha - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = 0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2sin\alpha - 1 = 0}\)
wiec
\(\displaystyle{ \alpha \epsilon (\frac {\pi}{2} + k\pi)}\)
sin wyznaczysz sama
1. \(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha = cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 2sin\alpha cos\alpha - cos\alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha (2sin\alpha - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = 0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2sin\alpha - 1 = 0}\)
wiec
\(\displaystyle{ \alpha \epsilon (\frac {\pi}{2} + k\pi)}\)
sin wyznaczysz sama
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2006, o 14:13 przez `vekan, łącznie zmieniany 3 razy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rówanie
Jesli \(\displaystyle{ \cos\alpha = 0}\), to rownanie przybiera postac \(\displaystyle{ 0=0}\), jest wiec spelnione przez kazda liczbe \(\displaystyle{ \alpha : \cos\alpha = 0}\), `vekan.