trygonomia. Oblicz!
trygonomia. Oblicz!
1) \(\displaystyle{ \frac{\sin^{2}45 ^{\circ} + \cos 60^{\circ}} {\sin 30 ^{\circ} \cdot \cos 30 ^{\circ}}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{\sin 30 ^{\circ} \cdot \tg 30 ^{\circ} + \cos 30 ^{\circ}}{\ctg 60 ^{\circ}}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{\sin 30 ^{\circ} \cdot \tg 30 ^{\circ} + \cos 30 ^{\circ}}{\ctg 60 ^{\circ}}}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 17:44 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
trygonomia. Oblicz!
\(\displaystyle{ \frac{\sin^{2} 45^{\circ}+\cos 60^{\circ}}{\sin 30^{\circ}\cdot \cos 30^{\circ}}=\frac{\left(\frac{\sqrt{2}}{2}\right)^{2}+\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}}=\frac{\frac{2}{4}+\frac{1}{2}}{\frac{\sqrt{3}}{4}}=\frac{1}{\frac{\sqrt{3}}{4}}=\frac{4}{\sqrt{3}}=\frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
trygonomia. Oblicz!
skąd się to wzieło ?? \(\displaystyle{ \frac{4}{\sqrt{3}}}\)
proszę również o rozwiązanie drugiego przykładu
proszę również o rozwiązanie drugiego przykładu
trygonomia. Oblicz!
??
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 22:45 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie dodawać postów, w których nie ma nawet jednej litery. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Powód: Proszę nie dodawać postów, w których nie ma nawet jednej litery. Następnym razem będzie ostrzeżenie.