nierownosc trygonometryczna i inne
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
mam jeszcze problemem z kilkoma rzeczami:
1). mam narysowac wykres funkcji g(x)=|2x/ Π -1| - 1 w jednym układzie wspolrzednych z funkcja f(x)=sinx. Nie wiem jakie wykonac przeksztalcenia, zeby otrzymac g(x)
2).mam takie zadanko: z punktu A szczyt drzewa widac pod katem 60 ° , jezeli odsuniemy sie o 9m to widzimy szczyt pod katem 30 ° . oblicz wyskosc drzewa. Nie mialbym problemu, tylko nie jestem pewny jak zrobic rysunek
3).z poziomu rozszerzonego takie cos mam:
niech ctg α =b. Wyraz za pomoca b wartosc wyrazenia:
(cosα - cos�α /sin�α ) * ( cos�α /sinα - sin�α ).
Dla jakich wartosci d podane wyrazenie ma sens?
Potrzebuje rozwiazac te zadania na sprawdzian, ale nie jestem zbyt dobry z tego dzialu. Z gory dzieki za pomoc.
1). mam narysowac wykres funkcji g(x)=|2x/ Π -1| - 1 w jednym układzie wspolrzednych z funkcja f(x)=sinx. Nie wiem jakie wykonac przeksztalcenia, zeby otrzymac g(x)
2).mam takie zadanko: z punktu A szczyt drzewa widac pod katem 60 ° , jezeli odsuniemy sie o 9m to widzimy szczyt pod katem 30 ° . oblicz wyskosc drzewa. Nie mialbym problemu, tylko nie jestem pewny jak zrobic rysunek
3).z poziomu rozszerzonego takie cos mam:
niech ctg α =b. Wyraz za pomoca b wartosc wyrazenia:
(cosα - cos�α /sin�α ) * ( cos�α /sinα - sin�α ).
Dla jakich wartosci d podane wyrazenie ma sens?
Potrzebuje rozwiazac te zadania na sprawdzian, ale nie jestem zbyt dobry z tego dzialu. Z gory dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2006, o 15:48 przez eerroorr, łącznie zmieniany 2 razy.
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
zad 2
na rysunku beda dwa trojkaty, punkt O - czubek drzewa, punkt P - podstawa drzewa, punkt A i punkt B odlegly od A o 9 m, punkty P, A, B leza na jednej prostej, aby je rozwiazac musisz posluzyc sie ukladem rownan
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{|PO|}{|PB|}=tg30\\\frac{|PO|}{|PA|}=tg60\end{array}}\)
oczywiscie \(\displaystyle{ |PB|=|PA|+9}\) dalej sobie poradzisz.
Zadanie 3 musisz napisac w tex-ie bo tak to mozna je interpretowac przynajmniej na dwa sposoby...
na rysunku beda dwa trojkaty, punkt O - czubek drzewa, punkt P - podstawa drzewa, punkt A i punkt B odlegly od A o 9 m, punkty P, A, B leza na jednej prostej, aby je rozwiazac musisz posluzyc sie ukladem rownan
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{|PO|}{|PB|}=tg30\\\frac{|PO|}{|PA|}=tg60\end{array}}\)
oczywiscie \(\displaystyle{ |PB|=|PA|+9}\) dalej sobie poradzisz.
Zadanie 3 musisz napisac w tex-ie bo tak to mozna je interpretowac przynajmniej na dwa sposoby...
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
1. rysujesz funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{\pi}x\}\); prosta pod kątem \(\displaystyle{ tg(\alpha)=\frac{2}{\pi}\}\)
2. przemieszczasz w dół o wektor [0,-1]
3. część ujemną podbijasz do góry - moduł.
4. przemieszczasz w dół o wektor [0, -1].
5. funkcja g(x) i f(x) mają te same miejsca zerowe w \(\displaystyle{ 0\:\ i\:\ \pi \}\)
2. przemieszczasz w dół o wektor [0,-1]
3. część ujemną podbijasz do góry - moduł.
4. przemieszczasz w dół o wektor [0, -1].
5. funkcja g(x) i f(x) mają te same miejsca zerowe w \(\displaystyle{ 0\:\ i\:\ \pi \}\)
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
hmmmmmmmmmm ja to czytam tak
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}}\)
a to rozwiazuje tak
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}=\frac{cos\alpha cos^{3}\alpha(1-cos^{2}\alpha)}{sin\alpha sin^{3}\alpha(1-sin^{2}\alpha)}=\frac{cos^{4}\alpha(1-cos^{2}\alpha)}{sin^{4}\alpha(1-sin^{2}\alpha)}=ctg^{4}\alpha\frac{sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha}=\frac{ctg^{4}\alpha}{ctg^{2}\alpha}=ctg^{2}\alpha}\)
podstawiajac \(\displaystyle{ ctg\alpha=b}\) mamy
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}}\)
a to rozwiazuje tak
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}=\frac{cos\alpha cos^{3}\alpha(1-cos^{2}\alpha)}{sin\alpha sin^{3}\alpha(1-sin^{2}\alpha)}=\frac{cos^{4}\alpha(1-cos^{2}\alpha)}{sin^{4}\alpha(1-sin^{2}\alpha)}=ctg^{4}\alpha\frac{sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha}=\frac{ctg^{4}\alpha}{ctg^{2}\alpha}=ctg^{2}\alpha}\)
podstawiajac \(\displaystyle{ ctg\alpha=b}\) mamy
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha-cos^{3}\alpha}{sin^{3}\alpha}\ \frac{cos^{3}\alpha}{sin\alpha-sin^{3}\alpha}=b^{2}}\)
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
alez prosze...
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=ctg\alpha\\\frac{sin\alpha}{cos\alpha}=tg\alpha=\frac{1}{ctg\alpha}}\)
i oczywiscie z jedynki trygonometrycznej...
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
i teraz w zaleznosci od potrzeby
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-cos^{2}\alpha\\cos^{2}\alpha=1-sin^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=ctg\alpha\\\frac{sin\alpha}{cos\alpha}=tg\alpha=\frac{1}{ctg\alpha}}\)
i oczywiscie z jedynki trygonometrycznej...
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
i teraz w zaleznosci od potrzeby
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=1-cos^{2}\alpha\\cos^{2}\alpha=1-sin^{2}\alpha}\)
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
nie rozumiem jednego. Skad wziales na samym poczatku rownania:
cosαcos�α (1- cos�α) i tak samo z sinusami??
Jak mozesz rozwiaz tez takie rownanie: niech tgα=a, ctgα=b. Wyraz za pomoca a i b wartosc wyrazenia:
1-2cos�α/ sinαcosα
Z gory dzieki
cosαcos�α (1- cos�α) i tak samo z sinusami??
Jak mozesz rozwiaz tez takie rownanie: niech tgα=a, ctgα=b. Wyraz za pomoca a i b wartosc wyrazenia:
1-2cos�α/ sinαcosα
Z gory dzieki
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
nierownosc trygonometryczna i inne
...tam bylo jak i na gorze tak i na dole mnozenie
\(\displaystyle{ a^{3}(a-a^{3})=a^{3}a(1-a^{2})}\)
a teraz nowe zadanie...
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha-2cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin^{2}\alpha-cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\\\frac{sin^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}-\frac{cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}-\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=tg\alpha-ctg\alpha}\)
podstawiajac \(\displaystyle{ tg\alpha-ctg\alpha=a-b}\)
\(\displaystyle{ a^{3}(a-a^{3})=a^{3}a(1-a^{2})}\)
a teraz nowe zadanie...
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha-2cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin^{2}\alpha-cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\\\frac{sin^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}-\frac{cos^{2}\alpha}{sin\alpha cos\alpha}=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}-\frac{cos\alpha}{sin\alpha}=tg\alpha-ctg\alpha}\)
podstawiajac \(\displaystyle{ tg\alpha-ctg\alpha=a-b}\)