sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 1 raz

sinus

Post autor: Jack »

Dany jest trójkąt równoboczny ABC Na boku BC wybrano punkt D tak że |BC|/|DC|=1/2.
Wyznacz sinusa kąta CAD.

To zad z rozszerzonej matmy prosze o pomoc...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

sinus

Post autor: Lorek »

Na pewno \(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|DC|}=\frac{1}{2}}\)?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

sinus

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wszystko sie zgadza.

Poprowadz z punktu \(\displaystyle{ D}\) prostopadla do boku \(\displaystyle{ BC}\), zastanow sie, jak mozesz wyznaczyc tangens tego kata. Na pewno sobie poradzisz.
Jack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 1 raz

sinus

Post autor: Jack »

Nadal se nie radze;/ w odpowiedziach jest cos takiego:

Zapisanie równania wynikającego z twierdzenia sin dla trójkąta ACD:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2}{3}a}{sin|}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

sinus

Post autor: Tomasz Rużycki »

Lorek, wybacz, rzeczywiscie jest blad w tresci

Jack, popraw ja.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 21:41 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Jack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 1 raz

sinus

Post autor: Jack »

\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{|DC|}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

przepraszam za błąd... pomozecie ?
ODPOWIEDZ