równanie trygonometryczne
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
równanie trygonometryczne
mysle że tak
\(\displaystyle{ sin^2x * sin^1993x + cos^2 x* cos 1993x = sin^2x + cos^2x}\)
\(\displaystyle{ - sin^2x - cos^2x + sin^2x*sin^1993x + cos^2x*cos^1993x = 0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x (sin^1993 - 1) + cos^2x (cos^1993 - 1) =0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x (sin^1993 -1) = 0}\) i \(\displaystyle{ cos^2x (cos^1993 - 1) = 0}\)
sinx=0 i cosx=1 lub sinx=1 i cosx=0
x= 2K\(\displaystyle{ \pi}\) x= pi/2 + 2kPi
mysle że cos takiego
[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 7:46 pm ]
jakoś tam mi potegi nie wyslzy sle tam jest np sin^1993 i tak samo cosinus polapiesz sie
\(\displaystyle{ sin^2x * sin^1993x + cos^2 x* cos 1993x = sin^2x + cos^2x}\)
\(\displaystyle{ - sin^2x - cos^2x + sin^2x*sin^1993x + cos^2x*cos^1993x = 0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x (sin^1993 - 1) + cos^2x (cos^1993 - 1) =0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x (sin^1993 -1) = 0}\) i \(\displaystyle{ cos^2x (cos^1993 - 1) = 0}\)
sinx=0 i cosx=1 lub sinx=1 i cosx=0
x= 2K\(\displaystyle{ \pi}\) x= pi/2 + 2kPi
mysle że cos takiego
[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 7:46 pm ]
jakoś tam mi potegi nie wyslzy sle tam jest np sin^1993 i tak samo cosinus polapiesz sie
- jakkubek
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilmesau
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
równanie trygonometryczne
Wybacz Vekan, ale twój sposób wydaje mi się błędny. A oto dlaczego:
\(\displaystyle{ sin^2x(sin^{1993}x-1)=1/2}\)
a wtedy
\(\displaystyle{ cos^2x(cos^{1993}x-1)=-1/2}\)
Mam lepszy pomysł.
Należy podnieść to do kwadratu, wtedy zostaje
\(\displaystyle{ sin^{1995}xcos^{1995}x=0}\)
Nie mam czasu aby to dalej rozpisywać, ale jakby coś było nie jasne to daj znać, a napiszę.
\(\displaystyle{ sin^2x(sin^{1993}x-1)=1/2}\)
a wtedy
\(\displaystyle{ cos^2x(cos^{1993}x-1)=-1/2}\)
Mam lepszy pomysł.
Należy podnieść to do kwadratu, wtedy zostaje
\(\displaystyle{ sin^{1995}xcos^{1995}x=0}\)
Nie mam czasu aby to dalej rozpisywać, ale jakby coś było nie jasne to daj znać, a napiszę.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
równanie trygonometryczne
Nie sprawdzalem jego rozwiazania, ale zauwaz, ze \(\displaystyle{ \sin^k x -1 q 0}\), wiec powyzszy iloczyn jest niedodatni.jakkubek pisze: \(\displaystyle{ sin^2x(sin^{1993}x-1)=1/2}\)