cos(-x)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cuube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2005, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 10 razy

cos(-x)

Post autor: cuube »

sin(-x) = -sin(x)
tg(-x) = -tg(x)
ctg(-x) = -ctg(x)
cos(-x) = no właśnie... Jak się pozbyć tego minusa??

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

cos(-x)

Post autor: `vekan »

narysuj sobie wykres zobacz że funkcja jest parzysta. Co wnioskujesz ??
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

cos(-x)

Post autor: Uzo »

Funkcja cosinus to funkcja parzysta (przeciwnym argumentom odpowiadają te same wartości ), czyli
cos(-x) = cosx

cuube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2005, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 10 razy

cos(-x)

Post autor: cuube »

W sumie racja... Tępy jestem... ) Dzięki wielkie!
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

cos(-x)

Post autor: `vekan »

no przecież to napisałem. że funkacja jest parzysta wiec. Trzeba było wyciągnać wniosek że cos(-x) = cos(x)
ODPOWIEDZ