1. Dwie prostopadłe do siebie siły \(\displaystyle{ \vec{F _{1} }}\) i \(\displaystyle{ \vec{F _{2} }}\), zaczepione w tym samym punkcie, mają odpowiednio wartości 20 N i 48 N. Znajdź wartość siły wypadkowej \(\displaystyle{ \vec{F} }}\) oraz miary kątów, jakie siła \(\displaystyle{ \vec{F} }}\) tworzy ze składowymi \(\displaystyle{ \vec{F _{1} }}\) i \(\displaystyle{ \vec{F _{2} }}\)
2. Drugie zadanie w formie zdjęcia, bo z rysunkiem (właściwie są tam oba, drugie, to zaznaczone na czerwono).
Praca na jutro, z resztą jakoś ujdzie, ale te... jeśli ktoś jeszcze dziś da radę, to byłbym bardzo wdzięczny.
2 zadania z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
2 zadania z trygonometrii
zadanie 2.
oznaczenia patrz rysunek
[/url]
\(\displaystyle{ tg(beta)= \frac{h}{x} \Leftrightarrow x= \frac{h}{tg(beta)}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{y}{x} \Leftrightarrow y= tg \alpha \cdot x}\)
\(\displaystyle{ y=tg \alpha \cdot \frac{h}{tg(beta)}}\)
Wysokość wieżowca to h+y
Więc wysokość wyraża wzór \(\displaystyle{ h+tg \alpha \cdot \frac{h}{tg(beta)}}\)
Powinno być ok. Jednak wydaje się za łatwe
oznaczenia patrz rysunek
[/url]
\(\displaystyle{ tg(beta)= \frac{h}{x} \Leftrightarrow x= \frac{h}{tg(beta)}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{y}{x} \Leftrightarrow y= tg \alpha \cdot x}\)
\(\displaystyle{ y=tg \alpha \cdot \frac{h}{tg(beta)}}\)
Wysokość wieżowca to h+y
Więc wysokość wyraża wzór \(\displaystyle{ h+tg \alpha \cdot \frac{h}{tg(beta)}}\)
Powinno być ok. Jednak wydaje się za łatwe