Obliczanie funkcji trygonometrycznej
Obliczanie funkcji trygonometrycznej
Mam problem bo podobno do tego są potrzebne Tablice matematyczne :/ jeżeli ktoś by mógł mi napisać te tablice i wytłumaczyć jak się to patrzy dla sin,cos,tg i ctg z góry dzięki....
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Obliczanie funkcji trygonometrycznej
Do obliczania funkji t. potrzebne sa tylko 2 wspolrzedne punktu ktory znajduje sie na ramieniu tego kata.
\(\displaystyle{ r=\sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ sina=\frac{y}{r}}\)
\(\displaystyle{ cosa=\frac{x}{r}}\)
\(\displaystyle{ tga=\frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctga=\frac{x}{y}}\)
A wartosci dla poszczegolnych katow mozesz odczytac z tablic.
\(\displaystyle{ r=\sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ sina=\frac{y}{r}}\)
\(\displaystyle{ cosa=\frac{x}{r}}\)
\(\displaystyle{ tga=\frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctga=\frac{x}{y}}\)
A wartosci dla poszczegolnych katow mozesz odczytac z tablic.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Obliczanie funkcji trygonometrycznej
jesli umiesz obliczasz sin, cos, tg, ctg w trójkącie to narysuj sobie taki trójkąc przy czym
x - podstawa
y- wysokość
x i y - przyprostokątne
r - przeciwprostokątna
i sama sobie wszytko wyprowadzisz.
x - podstawa
y- wysokość
x i y - przyprostokątne
r - przeciwprostokątna
i sama sobie wszytko wyprowadzisz.