Przedstaw w postaci iloczynu
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Czy rozwalenie tego ze wzoru skróconego mnożenia na postać \(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-2\sin \alpha )( \sqrt{3}+2\sin \alpha )}\) wystarczy?
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
nie wiem czy oto ci chodzi?:
\(\displaystyle{ 3-4sin ^{2}\alpha=3-4(1-cos ^{2}\alpha)=cos ^{2}\alpha-1=(cos\alpha+1)(cos\alpha-1)}\)
b tak samo
\(\displaystyle{ 3-4sin ^{2}\alpha=3-4(1-cos ^{2}\alpha)=cos ^{2}\alpha-1=(cos\alpha+1)(cos\alpha-1)}\)
b tak samo
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Dzięki za uznanie a swoją drogą w takim zadaniu które ma jak widać kilka równoważnych rozwiązań (bo w żadnym z podanych nie widzę błędu) dużo ciekawsze od samego rozwiązanie wydaje się chyba przechodzenie po kolei od jednej jego postaci do drugiejczeslaw pisze:Jak dla mnie to przedstawienie Yaco_89 jest równie w pompkę.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
To ja od siebie dodam:
a) \(\displaystyle{ 1 \cdot (3-4sin ^{2}\alpha)}\)
Przykład b) analogicznie- myślę, że sobie poradzisz.
Pozdrawiam.
a) \(\displaystyle{ 1 \cdot (3-4sin ^{2}\alpha)}\)
Przykład b) analogicznie- myślę, że sobie poradzisz.
Pozdrawiam.
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
Mozna i tak:
\(\displaystyle{ 4( \frac{ \sqrt{3} }{2}-sinx)( \frac{ \sqrt{3} }{2}+sinx)=4(sin60-sinx)(sin60+sinx)=4 \cdot 2sin (\frac{60-x}{2})cos (\frac{60+x}{2}) \cdot 2sin( \frac{60+x}{2})cos (\frac{60-x}{2} ) =4sin(60-x)sin(60+x)}\)
\(\displaystyle{ 4( \frac{ \sqrt{3} }{2}-sinx)( \frac{ \sqrt{3} }{2}+sinx)=4(sin60-sinx)(sin60+sinx)=4 \cdot 2sin (\frac{60-x}{2})cos (\frac{60+x}{2}) \cdot 2sin( \frac{60+x}{2})cos (\frac{60-x}{2} ) =4sin(60-x)sin(60+x)}\)