Witam,
mam problem z uzasadnianiem tożsamości trygonometrycznych - niektóre przykłady są proste, natomiast niektóre wręcz 'zabijają mi klina'.
Bardzo proszę o pomoc w poniższych przykładach:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha } + \frac{1}{cos ^{2} \alpha } = \frac{1}{sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha }}\)
Na powyższy przykład nie mam nawet pomysłu.
b) \(\displaystyle{ (1-sin \alpha )(sin \alpha +1)=cos ^{2} \alpha}\)
Czy dobrze przekształciłam:
\(\displaystyle{ sin \alpha +1-sin ^{2} \alpha -sin \alpha =cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ 1=cos ^{2} \alpha + sin ^{2} \alpha}\)
?
Nie rozumiem także przykładu:
c) \(\displaystyle{ \frac{1-2cos ^{2} \alpha }{sin \alpha cos \alpha } =tg \alpha -ctg \alpha}\)
Proszę o pomoc, bardzo zależy mi na zrozumieniu uzasadniania tożsamości, a te przykłady mnie przerosły ;(
Uzasadnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Uzasadnij tożsamość
a) do wspólnego mianownika i jedynka trygonometryczna
b) dobrze
c) możesz od prawej strony zacząć i sprowadzić do wspólnego mianownika albo od lewej i w liczniku jedynka i może rozszerzyć ułamek (nie mam jak zrobić teraz, ale w sumie każdy sposób jest dobry tylko czasem masz wynik w 10 sekund, a czasem zapiszesz 3 strony)
b) dobrze
c) możesz od prawej strony zacząć i sprowadzić do wspólnego mianownika albo od lewej i w liczniku jedynka i może rozszerzyć ułamek (nie mam jak zrobić teraz, ale w sumie każdy sposób jest dobry tylko czasem masz wynik w 10 sekund, a czasem zapiszesz 3 strony)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Uzasadnij tożsamość
zastoasowaniem jedynki trygonometrycznej (\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\))
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2x}+ \frac{1}{cos^2x} = \frac{cos^2x + sin^2x}{sin^2xcos^2x} = \frac{1}{sin^2xcos^2x}}\)
2.
\(\displaystyle{ (1-sinx)(sinx+1) = sinx +1 - sin^2x - sinx = 1-sin^2x = cos^2x}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x+cos^2x-2cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x-cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x}{sinxcosx} - \frac{cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sinx}{cosx} - \frac{cosx}{sinx} = tgx - ctgx}\)
1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2x}+ \frac{1}{cos^2x} = \frac{cos^2x + sin^2x}{sin^2xcos^2x} = \frac{1}{sin^2xcos^2x}}\)
2.
\(\displaystyle{ (1-sinx)(sinx+1) = sinx +1 - sin^2x - sinx = 1-sin^2x = cos^2x}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{1-2cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x+cos^2x-2cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x-cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sin^2x}{sinxcosx} - \frac{cos^2x}{sinxcosx} = \frac{sinx}{cosx} - \frac{cosx}{sinx} = tgx - ctgx}\)