Help.
1) \(\displaystyle{ sin3x + sin5x = sin4x}\)
2) \(\displaystyle{ log_{\frac{1}{2}sin2x}sinx = \frac{1}{2}}\)
Trygonometria - 2 równania.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trygonometria - 2 równania.
1)
\(\displaystyle{ \sin 3x + \sin 5x = 2\sin 4x\cos x = \sin 4x}\), czyli
\(\displaystyle{ \sin 4x = 0\vee \cos x = \frac{1}{2}}\), dalej sam.
2)
Skorzystaj z definicji logarytmu, pamietaj o niezbednych zalozeniach.
\(\displaystyle{ \sin 3x + \sin 5x = 2\sin 4x\cos x = \sin 4x}\), czyli
\(\displaystyle{ \sin 4x = 0\vee \cos x = \frac{1}{2}}\), dalej sam.
2)
Skorzystaj z definicji logarytmu, pamietaj o niezbednych zalozeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Trygonometria - 2 równania.
1)\(\displaystyle{ sin3x+sin5x=sin4x\\2sin4xcosx=sin4x\\sin4x(2cosx-1)=0\\sin4x=0\, \,cosx=\frac{1}{2} \\ 4x=k\pi \,\vee\, x=\frac{\pi}{3}+2k\pi \,\vee \,x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi, \, k C \\ x=\frac{k\pi}{4} \,\vee\, x=\frac{\pi}{3}+2k\pi \,\vee\, x=-\frac{\pi}{3}+2k\pi ,\, k C}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trygonometria - 2 równania.
Po co piszesz drugi raz to samo? Poza tym sadze, ze autor watku samodzielnie skonczylby to zadanie, nie napisal, ze ma jakiekolwiek problemy.