1.Naciągnięty sznurek długości 20 m. na którego końcu zamocowany jest latawiec , tworzy z poziomem kąt 70 stopni. Jak wysoko nad ziemią znajduje się latawiec ?
2.Przekątne rombu mają długości 10 cm i 14 cm i dzielą go na 4 trójkąty. Podaj wartość funkcji trygonometrycznych kątów ostrych tego trójkąta.
Przekątne rombu. Wysokość latawca.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 13:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Przekątne rombu. Wysokość latawca.
Zadanie 1.
h - wysokość latawca nad ziemią
d - długość sznurka
\(\displaystyle{ \sin 70^{\circ} = \frac{h}{d}
\\
\\h=d \cdot \sin 70^{\circ}
\\
\\h= 20 \cdot 0,94 =18,8 m}\)
Zadanie 2.
Każdy trójkąt w takim rombie jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych 5 cm i 7 cm. Przeciwprostokątną wylicza się z twierdzenia Piatagorasa:
\(\displaystyle{ c^2=5^2+7^2
\\
\\c^2=25+49=74
\\
\\c= \sqrt{74} \approx 8,6}\)
Teraz już łatwo wyliczyć wartości funkcji trygonometrycznych dwóch kątów ostrych w każdym trójkącie.
h - wysokość latawca nad ziemią
d - długość sznurka
\(\displaystyle{ \sin 70^{\circ} = \frac{h}{d}
\\
\\h=d \cdot \sin 70^{\circ}
\\
\\h= 20 \cdot 0,94 =18,8 m}\)
Zadanie 2.
Każdy trójkąt w takim rombie jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych 5 cm i 7 cm. Przeciwprostokątną wylicza się z twierdzenia Piatagorasa:
\(\displaystyle{ c^2=5^2+7^2
\\
\\c^2=25+49=74
\\
\\c= \sqrt{74} \approx 8,6}\)
Teraz już łatwo wyliczyć wartości funkcji trygonometrycznych dwóch kątów ostrych w każdym trójkącie.