rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

rownanie

Post autor: iwetta »

\(\displaystyle{ sin}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=x}\)
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

rownanie

Post autor: LecHu :) »

Miejsce przeciecia sie funkcji y=x oraz funkcji \(\displaystyle{ y=sin\frac{1}{x}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

rownanie

Post autor: Lady Tilly »

Równanie to możesz zapisać analogiczne jako:
\(\displaystyle{ sin{\frac{1}{x}}-x=0}\) oczywiście musisz też pamiętać o tym , że x≠0 a takich pierwiastków jest kilka. Najlepiej właściwie będzie Ci jeśli sporządzisz dokładny wykres, bo te pierwiastki leżą w przedziale od -1 do 1 jeśliby (oczywiście w radianach) rozpatrywać równanie jako funkcję \(\displaystyle{ y=sin{\frac{1}{x}}-x}\)
ODPOWIEDZ