równanie z niewiadomą x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie z niewiadomą x

Post autor: a91 »

tg(3x)=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
A) x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi}{3}+ \frac{k\pi}{3}}\)
B)x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi}{4}+ \frac{k\pi}{3}}\)
C)x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi}{3}+ {k\pi}}\)
D)x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi}{9}+ \frac{k\pi}{3}}\)
E)x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi}{6}+ {k\pi}}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2009, o 14:32 przez a91, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

równanie z niewiadomą x

Post autor: Kamil_B »

\(\displaystyle{ 3x=\frac{\pi}{3} + k \pi}\) , gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\).
Popraw zapis-brakuje \ przed każdym 'frac'.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

równanie z niewiadomą x

Post autor: a91 »

czyli odp D) . Dzięki
ODPOWIEDZ