rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: a91 »

\(\displaystyle{ tg^{2}3x-2 \sqrt{3} tg3x+3=0}\)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: Kamil_B »

Podstaw \(\displaystyle{ t=tg(3x)}\)
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: lukki_173 »

Zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ t=tg3x}\).
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: a91 »

i co dalej jezeli mam tgx=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) x=x0 +kpi
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: Kamil_B »

Masz \(\displaystyle{ tg(3x)=\sqrt{3}}\). Teraz popatrz na wykres tangensa i zastanów sie kiedy przyjmuje wartośc \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: a91 »

hmmm nie wiem
ODPOWIEDZ