\(\displaystyle{ c= \cos 3^o \cdot \sqrt{1 + tg ^{2}3^o} +1}\)
Ps. pisząc samą 3, myślałem o 3 stopniach.
Jak można uprościć wyrażenie...
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Jak można uprościć wyrażenie...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2009, o 15:04 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak można uprościć wyrażenie...
\(\displaystyle{ 1+\tan ^2 \alpha=
1+\frac{\sin^2 \alpha}{\cos^2\alpha}=
\frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}=
\frac{1}{\cos^2\alpha}\\
\cos 3\cdot \sqrt{1+\tan^2 3}+1=
\cos 3\cdot \sqrt{\frac{1}{\cos^2 3}}+1=
\cos 3\cdot \frac{1}{|\cos 3|}+1=\ldots}\)
Pozdrawiam.
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Jak można uprościć wyrażenie...
Chyba chodziło Ci o to:
\(\displaystyle{ \cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{1+\tg^{2} 3^{\circ}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{1+\frac{sin^{2} 3^{\circ}}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=}\)
\(\displaystyle{ =\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{\frac{sin^{2} 3^{\circ}+\cos^{2} 3^{\circ}}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{\frac{1}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \frac{1}{|cos 3^{\circ}|}+1=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\cos 3^{\circ}}{\cos 3^{\circ}}+1=1+1=2}\)
\(\displaystyle{ \cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{1+\tg^{2} 3^{\circ}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{1+\frac{sin^{2} 3^{\circ}}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=}\)
\(\displaystyle{ =\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{\frac{sin^{2} 3^{\circ}+\cos^{2} 3^{\circ}}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \sqrt{\frac{1}{\cos^{2} 3^{\circ}}}+1=\cos 3^{\circ} \cdot \frac{1}{|cos 3^{\circ}|}+1=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\cos 3^{\circ}}{\cos 3^{\circ}}+1=1+1=2}\)