zbór wartości...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agata27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 mar 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta

zbór wartości...

Post autor: agata27 »

mam funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin^2x(1-\sin^2x)}\).
jak wyznaczyć zbiór wartości?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2009, o 16:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - niewłaściwe użycie LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

zbór wartości...

Post autor: Przemas O'Black »

Podobnie jakbyś wyznaczała zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = x * (1 - x)}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0, 1>}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbór wartości...

Post autor: piasek101 »

Albo zauważ, że

\(\displaystyle{ ...=sin^2x\cdot cos^2x=...}\) (i pokombinować z sinusem podwojonego kąta)
ODPOWIEDZ