policzyc wyrazenie 2cos36cos72

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rahl

policzyc wyrazenie 2cos36cos72

Post autor: rahl »

jak w temacie: jak moge policzyc takie wyrazenie:
\(\displaystyle{ 2cos{36}cos{72}}\)
z gory dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

policzyc wyrazenie 2cos36cos72

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 2cos36cos72=\frac{2sin36cos72cos36}{sin36}=\frac{sin72cos72}{sin36}=\frac{2sin72cos72}{2sin36}=\frac{sin144}{2sin36}=\frac{sin(180-36)}{2sin36}}\)
Dalej już policzysz.
ODPOWIEDZ