Przedstaw w postaci lioczynu...
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
\(\displaystyle{ 1-sin\alpha}\) no i korzystam ze wzoru i wychodzi mi \(\displaystyle{ 2cos(45 ^{ \cdot } + \frac{\alpha}{2})sin(45 ^{ \cdot } - \frac{\alpha}{2})}\) a w odpowiedziach jest inaczej...
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
w odpowiedziach jest : \(\displaystyle{ 2sin ^{2}(45- \frac{\alpha}{2})}\) lub \(\displaystyle{ 2cos ^{2}(45+ \frac{\alpha}{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
mam podobny problem wiec nie zakladam nowego tematu...:
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ -4cos\alpha \cdot sin ^{2} \frac{\alpha}{2}}\) a mi wyszlo:
\(\displaystyle{ -4cos\alpha sin(0+ \frac{\alpha}{2})sin(0- \frac{\alpha}{2})}\)
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ -4cos\alpha \cdot sin ^{2} \frac{\alpha}{2}}\) a mi wyszlo:
\(\displaystyle{ -4cos\alpha sin(0+ \frac{\alpha}{2})sin(0- \frac{\alpha}{2})}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
\(\displaystyle{ sin^2 \alpha +cos^2 \alpha -2cos\alpha + cos^2 \alpha - sin^2 \alpha = \\
2cos^2 \alpha -2cos\alpha = \\
2cos \alpha (cos\alpha -1) =}\)
czy tak robiłeś?
2cos^2 \alpha -2cos\alpha = \\
2cos \alpha (cos\alpha -1) =}\)
czy tak robiłeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
Podobnie tyle tylko ze nie moge po skorzystaniu z wzoru na roznice cos podniesc do kwadratu bo mam mam rozne katy jeden to \(\displaystyle{ 0- \frac{\alpha}{2}}\) a w drugim \(\displaystyle{ 0+ \frac{\alpha}{2}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
Na moje oko to raczej:rolnik41 pisze:Podobnie tyle tylko ze nie moge po skorzystaniu z wzoru na roznice cos podniesc do kwadratu bo mam mam rozne katy jeden to \(\displaystyle{ 0- \frac{\alpha}{2}}\) a w drugim \(\displaystyle{ 0+ \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2} - 0}\) a w drugim \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2} + 0}\)
Prawie to samo. ale jak wiadomo prawie...
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
U mnie jest w tej kolejnosci bo mialem inne przeksztalcenia zreszta niewazne bo mnozenie jest przemienne i wychodzi na to samo. I tak nie można tego pomnożyć bo jest inny kat... chyba nie mogę zera pominąć...?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przedstaw w postaci lioczynu...
\(\displaystyle{ 2cos \alpha (cos\alpha -1) = \\
2cos \alpha (cos\alpha - cos0) = \\
2cos \alpha \cdot (-2)sin(\frac{\alpha - 0}{2})sin(\frac{\alpha + 0}{2}) = \\
-4cos \alpha \cdot sin(\frac{\alpha}{2})sin(\frac{\alpha}{2}) = \\
-4cos \alpha \cdot sin^2 (\frac{\alpha}{2})}\)
2cos \alpha (cos\alpha - cos0) = \\
2cos \alpha \cdot (-2)sin(\frac{\alpha - 0}{2})sin(\frac{\alpha + 0}{2}) = \\
-4cos \alpha \cdot sin(\frac{\alpha}{2})sin(\frac{\alpha}{2}) = \\
-4cos \alpha \cdot sin^2 (\frac{\alpha}{2})}\)