nierówność tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
halawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:16
Płeć: Kobieta

nierówność tangens

Post autor: halawa »

Mam problem z policzeniem takiej oto nierówności:
\(\displaystyle{ tg(\frac{ \pi }{4} - \frac{x}{2}) > 0}\)
Jak się za to w ogóle zabrać?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

nierówność tangens

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} - \frac{x}{2} \in (0, \frac{\pi}{2}) + k \pi}\)

I dalej.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

nierówność tangens

Post autor: rodzyn7773 »

podstaw sobie \(\displaystyle{ (\frac{ \pi }{4} - \frac{x}{2}) =t}\) z wykresu łatwo odczytać dla jakich t nierówność zachodzi (pamiętaj o okresie funkcji tangens) teraz wystarczy za t podstawić \(\displaystyle{ (\frac{ \pi }{4} - \frac{x}{2})}\) i poprzekształcać tak aby wyliczyć x
ODPOWIEDZ