Kompletnie nie wiem jak to zadanie zacząć i skończyć, będę wdzięczna za każdą sugestie
Określ zbiór wartości funkcji :
1) \(\displaystyle{ f(x)= sinx \cdot cosx}\)
2) \(\displaystyle{ f(x)= (sinx+cosx)^{2}}\)
3) \(\displaystyle{ f(x)= (sinx-cosx) \cdot (sinx+cosx)}\)
4) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{4}{tgx+ctgx}}\)
określ zbiór wartości funkcji
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
określ zbiór wartości funkcji
Musisz sobie pomóc wzorami z tablic. W pierwszym korzystasz ze wzoru na sin2x; w drugim po usunięciu nawiasu masz jedynkę trygonometryczną i wzór na sin2x. W trzecim korzystasz ze wzoru na cos2x. W czwartym po prostu zamień tg na ctg.