Miara kąta alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
KZR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 16 maja 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 45 razy

Miara kąta alfa

Post autor: KZR »

    Podaj miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jeżeli:

    \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
    \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
    miodzio1988

    Miara kąta alfa

    Post autor: miodzio1988 »

    \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\)
    znowu...
    Awatar użytkownika
    Nakahed90
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 9096
    Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Łódź
    Pomógł: 1871 razy

    Miara kąta alfa

    Post autor: Nakahed90 »

    No i jaki masz problem w tym zadaniu? Wystarczy w tablicach sprawdzić.

    @edit: miodzio a po co tutaj tangens wprowadzać? Chyba treść źle przeczytałeś.
    miodzio1988

    Miara kąta alfa

    Post autor: miodzio1988 »

    O kurde No coś mi się pomyliło Przeczytał mi się tutaj tangens gdzieś....no nic;] Sorry za błąd.
    KZR
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 50
    Rejestracja: 16 maja 2009, o 17:58
    Płeć: Mężczyzna
    Podziękował: 45 razy

    Miara kąta alfa

    Post autor: KZR »

    \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\)

    Czyli to ma być tak:
    \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}=0,5000 = 60*}\)
    Nie wiedziałem jak zapisać stopnie wiec dałem gwiazdkę.

    Natomiast w tym przykładzie:

    \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

    \(\displaystyle{ \sqrt{3} = 1,73205081}\)

    \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{1,73205081}{2} = 0,866025405 \approx 0,8660}\)

    \(\displaystyle{ sin \alpha = 60*}\)

    Trochę za bardzo się rozpisałem ale to nie dla Was tylko dla mnie się tak rozpisuje

    P.S.
    Można na egzaminie poprawkowym używać tablic f.tryg. ?
    miodzio1988

    Miara kąta alfa

    Post autor: miodzio1988 »

    Wynik jest ok. Tylko po co te obliczenia?
    KZR pisze:Można na egzaminie poprawkowym używać tablic f.tryg. ?
    Nie wiem, bo takiego egzaminu nigdy nie miałem. Nauczyciela swojego musisz się zapytać.
    Awatar użytkownika
    czeslaw
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 2156
    Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
    Podziękował: 44 razy
    Pomógł: 317 razy

    Miara kąta alfa

    Post autor: czeslaw »

    KZR pisze: Można na egzaminie poprawkowym używać tablic f.tryg. ?
    Podobno można, tak mówi koleś który przychodzi do mnie na korki. Nawet ma w wymaganiach "umiejętność posługiwania się tablicami wartości funkcji trygonometrycznych".
    ODPOWIEDZ