Do najprostszej postaci
Do najprostszej postaci
Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci. Może mi ktoś to pokazać ? To dość proste lecz zapomniałem a nie chcę popełniać błędów.
\(\displaystyle{ tg\alpha \cdot cos\alpha=}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha \cdot cos\alpha=}\)
Ostatnio zmieniony 13 sie 2009, o 14:22 przez KZR, łącznie zmieniany 1 raz.
Do najprostszej postaci
Witam, mam problem ze zrozumieniem tego przykładu:
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} \alpha}{1-cos \alpha} = \frac{1-cos ^{2} \alpha}{1-cos \alpha)} = \frac{(1-cos \alpha) \cdot (1+cos \alpha}{1-cos \alpha} = sin \alpha}\)
Już tłumaczę o co chodzi, nie wiem skąd z \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha}\) zrobiło się \(\displaystyle{ 1-cos ^{2} \alpha}\) no i później \(\displaystyle{ (1-cos\alpha) \cdot (1+cos\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} \alpha}{1-cos \alpha} = \frac{1-cos ^{2} \alpha}{1-cos \alpha)} = \frac{(1-cos \alpha) \cdot (1+cos \alpha}{1-cos \alpha} = sin \alpha}\)
Już tłumaczę o co chodzi, nie wiem skąd z \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha}\) zrobiło się \(\displaystyle{ 1-cos ^{2} \alpha}\) no i później \(\displaystyle{ (1-cos\alpha) \cdot (1+cos\alpha)}\)
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, o 22:31 przez KZR, łącznie zmieniany 4 razy.
Do najprostszej postaci
Dzięki, już rozumiem wystarczyło pomyśleć jak zawsze z resztą.
Panowie plusy dostaniecie ale nie teraz, jak wszystko zrobię to wtedy poklikam w pomógł
Panowie plusy dostaniecie ale nie teraz, jak wszystko zrobię to wtedy poklikam w pomógł