"Wykres funkcji f otrzymano przesuwając wykres funkcji g(x) = sinx o jedną jednostkę w prawo i jedną jednostkę do góry. [...] c) Podaj te argumenty należące do przedziału \(\displaystyle{ x \in \langle 0; 2\pi\rangle}\), dla których funkcja f i funkcja h(x) = \(\displaystyle{ 2sin^2x + 2cos^2x}\) przyjmują tę samą wartość"
f(x) = sin(x - 1) + 1
h(x) = \(\displaystyle{ 2 \left( sin^2x + cos^2x\right) = 2}\)
f(x) = h(x) => sin(x - 1) + 1 = 2
Jednak z tego rówania wychodzi mi, że x = \(\displaystyle{ \frac{1}{sin} + 1}\), a powinno być x = \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} + 1}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Podaj te argumenty, dla których funkcja f...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Podaj te argumenty, dla których funkcja f...
A co to jest sin (samo bez argumentu)? Jaką wartość przyjmuje?
To tak jakby napisać: \(\displaystyle{ \sqrt{.}}\) lub \(\displaystyle{ log}\)
Sprawdź jak się rozwiązuje równania trygonometryczne
sin(x-1)=1
Dla jakiego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wartość funkcji \(\displaystyle{ sin \alpha}\) wynosi 1 (dla podanego przedziału argumentów)?
To tak jakby napisać: \(\displaystyle{ \sqrt{.}}\) lub \(\displaystyle{ log}\)
Sprawdź jak się rozwiązuje równania trygonometryczne
sin(x-1)=1
Dla jakiego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wartość funkcji \(\displaystyle{ sin \alpha}\) wynosi 1 (dla podanego przedziału argumentów)?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2009, o 08:38 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
Podaj te argumenty, dla których funkcja f...
No tyle to sam wiem :> ale tak mi wychodzi, dlatego proszę o pomoc
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Podaj te argumenty, dla których funkcja f...
\(\displaystyle{ f(x) = h(x) => sin(x - 1) + 1 = 2}\)
\(\displaystyle{ sin(x-1)=1}\)
\(\displaystyle{ x-1= \frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x= \frac{\pi}{2}+1+2k\pi \\ x\in<0,2\pi> \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+1}\)
\(\displaystyle{ sin(x-1)=1}\)
\(\displaystyle{ x-1= \frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x= \frac{\pi}{2}+1+2k\pi \\ x\in<0,2\pi> \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+1}\)
Podaj te argumenty, dla których funkcja f...
\(\displaystyle{ x-1= \frac{\pi}{2}+2k\pi}\) oto mi chodziło, dzięki