Największa wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: Bartek1991 »

Znajdź największą wartość funkcji \(\displaystyle{ y = sin2x sin(2x - \frac{\pi}{6})}\)
miodzio1988

Największa wartość funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Jest pewien wzór na :
\(\displaystyle{ sinx \cdot siny=}\)
I ten wzor Ci wszystko załatwi
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: czeslaw »

Konkretnie to wolę używać terminu "wzór na różnicę cosinusów", bo są w nim analogie do innych funkcji trygonometrycznych, i łatwiej znaleźć jak się nie zna.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: Bartek1991 »

Nadal tego nie widzę.-- 12 sie 2009, o 22:13 --nie znam zadnego wzoru na sinx*siny
miodzio1988

Największa wartość funkcji

Post autor: miodzio1988 »

... ometryczne

Iloczyn w postaci sumy
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: czeslaw »

To też dlatego napisałem, jak łatwiej to znaleźć...
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: Bartek1991 »

No to dochodzę do tego że \(\displaystyle{ y = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} - cos(4x - \frac{\pi}{6} ) }{2}}\)
miodzio1988

Największa wartość funkcji

Post autor: miodzio1988 »

I jaki jest problem? Wiesz ze cosinus jest oraniczony? w jaki sposob?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: miki999 »

Bartek1991 pisze:No to dochodzę do tego że \(\displaystyle{ y = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} - cos(4x - \frac{\pi}{6} ) }{2}}\)
Załóżmy, że jest poprawnie obliczone.
Teraz możesz sobie wstawić: \(\displaystyle{ t=4x- \frac{\pi}{6}}\)
i masz:
\(\displaystyle{ f(t)= \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}-cos(t) }{2}}\)
Jeżeli największa wartość \(\displaystyle{ -cos(t)}\) to \(\displaystyle{ 1}\), to jaka jest ta wartość w Twoim przykładzie?
Innymi słowy dodając i mnożąc obustronnie doprowadź lewą stronę nierówności:
\(\displaystyle{ - cos(t) \le 1}\)
do:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}-cos(t) }{2}}\)


Pozdrawiam.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: Bartek1991 »

ok a skąd się w ogóle wziął ten wzór na sinx*siny ?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Największa wartość funkcji

Post autor: Dasio11 »

Rozpisz sobie w drugą stronę - zaczynając od wzoru różnicy cosinusów ^^
ODPOWIEDZ