Rysowanie dwóch funkcji w jednym układzie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Rysowanie dwóch funkcji w jednym układzie

Post autor: MuKuL »

"Funkcje f i g określone w przedziale \(\displaystyle{ \langle -\pi ; 2\pi\rangle}\) dane są wzorami f(x) = sinx i g(x) = \(\displaystyle{ x^2 - \pi x}\). a) W jednym układzie współrzędnych naszkicuj wykresy obu funkcji."

Obydwa wykresy opieram o układ współrzędnych funkcji sinusa . Oczywiście z funkcją f(x) nie ma problemów. Gorzej jest z g(x). Miejsca zerowe ma te same co f(x), ale gorzej jest z wyznaczaniem następnych punków.

\(\displaystyle{ g \left( \frac{\pi}{2} \right) = \frac{\pi^2}{4} - \frac{\pi^2}{2} = - \frac{\pi^2}{4} \approx 2,4674}\) czyli niezbyt ładna liczba

Z ujemnymi x to już w ogóle dziwna sprawa dla tej funkcji... \(\displaystyle{ g \left( -\pi\right)}\) leci gdzieś w kosmos zatrzymując się przy \(\displaystyle{ \approx 19,7}\).

No i teraz.. czy mam po prostu w przybliżeniu "szkicować" tą funkcję? Tzn. że np. dla \(\displaystyle{ g \left( \frac{\pi}{2} \right)}\) punk mam złożyć na oko nieco poniżej 2,5 i normalnie by mi to było zaliczone?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rysowanie dwóch funkcji w jednym układzie

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ g}\) to przecież parabola - znajdź np. wierzchołek i miejsca zerowe.
miodzio1988

Rysowanie dwóch funkcji w jednym układzie

Post autor: miodzio1988 »

Dwie rzeczy musisz ustalić, żeby narysować funkcje g.
Jej miejsca zerowe + punkty przecięcia z funkcją f. I tyle . Taki szkic bedzie najlepszy. (pamiętaj, że g to funkcja kwadratowa)
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Rysowanie dwóch funkcji w jednym układzie

Post autor: MuKuL »

Aj, racja. Wszystko przez to, że źle obliczyłem wartość dla 2pi i mi się pomieszało, dzięki.
ODPOWIEDZ