wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 lis 2005, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 10 razy
wykres funkcji
1) \(\displaystyle{ y=sinx}\)
2) \(\displaystyle{ y=2sinx}\) (sinusoida rozciągnie się od wartości y=2 do y=-2)
3) \(\displaystyle{ y=2sin2x}\) (sinusoida zmieni okres z \(\displaystyle{ 2\Pi}\) na \(\displaystyle{ \Pi}\))
4) \(\displaystyle{ y=2sin(2x+\frac{\Pi}{6})}\) (translacja o wektor v=[\(\displaystyle{ -frac{Pi}{6}}\);0]
5) \(\displaystyle{ y=2sin(2x+\frac{\Pi}{6}+1)}\) (translacja o wektor u=[-1;0]
Ja bym tak to zrobił.
2) \(\displaystyle{ y=2sinx}\) (sinusoida rozciągnie się od wartości y=2 do y=-2)
3) \(\displaystyle{ y=2sin2x}\) (sinusoida zmieni okres z \(\displaystyle{ 2\Pi}\) na \(\displaystyle{ \Pi}\))
4) \(\displaystyle{ y=2sin(2x+\frac{\Pi}{6})}\) (translacja o wektor v=[\(\displaystyle{ -frac{Pi}{6}}\);0]
5) \(\displaystyle{ y=2sin(2x+\frac{\Pi}{6}+1)}\) (translacja o wektor u=[-1;0]
Ja bym tak to zrobił.