Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Oto moje obliczenia:
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sinx}{cosx}+ \frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{2sinxcosx}{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= sinxcosx}\)
Zbiorem rozwiązan jest zbiór liczb rzeczywistych wtedy i tylko wtedy kiedy \(\displaystyle{ n=cos \frac{x}{2}}\)
....wiem że coś mocno pokręciłem... :/
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sinx}{cosx}+ \frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{2sinxcosx}{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= sinxcosx}\)
Zbiorem rozwiązan jest zbiór liczb rzeczywistych wtedy i tylko wtedy kiedy \(\displaystyle{ n=cos \frac{x}{2}}\)
....wiem że coś mocno pokręciłem... :/
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Skąd wiesz?rolnik41 pisze:Zbiorem rozwiązan jest zbiór liczb rzeczywistych wtedy i tylko wtedy kiedy \(\displaystyle{ n=cos \frac{x}{2}}\)
Nie zrobiłeś poprawnie tych przekształceń.
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
To przejście jest błędne. Powinno być:rolnik41 pisze: \(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sinx}{cosx}+ \frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{2sinxcosx}{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sin^2x+cos^2x}{sinxcosx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Sorry faktycznie powinno byc...
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sin ^{2}x+cos ^{2}x }{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{1}{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sin ^{2}nx= \frac{1}{cosx}}\)
...i co dalej?
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{sin ^{2}x+cos ^{2}x }{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sinnx= \frac{1}{sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ 2sin ^{2}nx= \frac{1}{cosx}}\)
...i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Dlaczego nie jest równe?
\(\displaystyle{ 2sinx \cdot sinx=2sin ^{2}x}\)
w tym tylko przypadku mamy iloczyn sinusa i 2 a w tamtym sinusa i n...?
\(\displaystyle{ 2sinx \cdot sinx=2sin ^{2}x}\)
w tym tylko przypadku mamy iloczyn sinusa i 2 a w tamtym sinusa i n...?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Bo \(\displaystyle{ x \neq nx}\)rolnik41 pisze:Dlaczego nie jest równe?
\(\displaystyle{ 2sinx \cdot sinx=2sin ^{2}x}\)
w tym tylko przypadku mamy iloczyn sinusa i 2 a w tamtym sinusa i n...?
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
a gdyby było...
\(\displaystyle{ nsinx \cdot sinx= nsin ^{2}x}\)
czyli przy zawsze przy x zmienne lub wartości liczbowe będą dotyczyły kąta a po lewej stronie tzn przed funkcja będą dotyczyły wartości tej funkcji...?
\(\displaystyle{ nsinx \cdot sinx= nsin ^{2}x}\)
czyli przy zawsze przy x zmienne lub wartości liczbowe będą dotyczyły kąta a po lewej stronie tzn przed funkcja będą dotyczyły wartości tej funkcji...?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Tak, to co jest po prawej to argument funkcji. Chyba że coś jest niepoprawnie zapisane, na przykład nieraz omyłkowo się zapisze \(\displaystyle{ \sin 5 \cdot 3}\) majac na myśli \(\displaystyle{ 3 \sin 5}\), a powinno się tego unikać. To dwa zupełnie różne zapisy z różnymi wartościami liczbowymi.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Co do przykładu to skorzystaj z ograniczoności funkcji sinus a co za tym idzie ograniczoności \(\displaystyle{ sinnx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Czyli nie dążymy do tego żeby funkcja po lewej pokrywała się z funkcja po prawej stronie tylko do tego żeby miały taki sam zakres wartości...? nie kapuje..
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wyznacz wszyskie liczby całkowine n...
Ani do jednego ani do drugiego, ten sam zakres wartości niewiele nam daje:
\(\displaystyle{ \sin a = \cos x}\)
No i co z tego?
Ja zrobiłem też dalej ze wzoru na różnicę cosinusów.
\(\displaystyle{ \sin a = \cos x}\)
No i co z tego?
Ja zrobiłem też dalej ze wzoru na różnicę cosinusów.