Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: MuKuL »

Rozwiązuje sobie nadal zadania z trygonometrii i natrafiłem na kilka przeszkód:

1. Określić znak liczby: \(\displaystyle{ tg1 + cos \pi}\)
Pierwszy raz się spotykam z sytuacją, gdzie alfa nie jest wyrażone ani w stopniach ani w radianach. Nie wiem jak to ugryźć.


2. Sinus kąta \(\displaystyle{ \alpha \in (\pi; \frac{3\pi}{2})}\) jest o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) większy od kosinusa tego kąta. Oblicz cos\(\displaystyle{ \alpha}\)
Tu dochodzę do \(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} + cos\alpha}\) i dalej nie wiem co zrobić z tym przedziałem dla sinusa alfa.
miodzio1988

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: miodzio1988 »

1) \(\displaystyle{ \pi =180 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ tg1}\)
Skorzystaj z wykresu. I pamiętaj że \(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)

2) jeszcze dodaj warunek o jedynce trygonometrycznej i powinno wyjść.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: MuKuL »

Mmm, mi niestety te wskazówki nie pomogły. Proszę nie myśleć, że piszę tu uprzednio nic nie kombinując z zadaniami, po prostu trygonometria jest moją słabą stroną.

Czyli mam traktować \(\displaystyle{ cos\pi = cos180^o}\) ?
A tg1 (tu dalej nic nie wiem :>)? Czy tg2 albo ctg3?

Co do drugiego nie nie za bardzo wiem jak jedynka trygonometryczna może mi tu pomóc. Bardziej chciałem się dowiedzieć co oznacza i jak mam traktować w tym zadaniu przedział \(\displaystyle{ \alpha \in (\pi; \frac{3\pi}{2})}\) dla sinusa.
miodzio1988

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: miodzio1988 »

MuKuL pisze:Czyli mam traktować \(\displaystyle{ cos\pi = cos180^o}\)?
Tak. A wartość tego wyrażenia to \(\displaystyle{ -1}\)
MuKuL pisze:A tg1 (tu dalej nic nie wiem :>)? Czy tg2 albo ctg3?
Sprobuj zaznaczyć tg1 na wykresie tangensa. Tangens umiesz narysować, nie? Potrafisz wskazać ten punkt?
MuKuL pisze:Co do drugiego nie nie za bardzo wiem jak jedynka trygonometryczna może mi tu pomóc
Dwa równania , dwie niewiadome - > masz rozwiązanie. Z jednego równania nic nie zrobisz.
MuKuL pisze:Bardziej chciałem się dowiedzieć co oznacza i jak mam traktować w tym zadaniu przedział \(\displaystyle{ \alpha \in (\pi; \frac{3\pi}{2})}\) dla sinusa.
Tak, że sinus w tym przedziale jest ujemny. Tylko to nam daje ta informacja.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: MuKuL »

Ok wszystko już rozumiem poza tym tangensem. No wzór funkcji tanges znam - . Jedyne co mi przychodzi do głowy to \(\displaystyle{ tg1 = \frac{\pi}{4}}\) (co jest chyba błędne?).

Mam jeszcze tg2 oraz ctg3 do rozwikłania. Chyba poproszę już o całkowite wyjaśnienie bo nie mam sił po prostu, a jutro czekają mnie kolejne zadania :<
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ 1>\frac{\pi}{4} \Rightarrow tg1>tg\frac{\pi}{4}=1}\)
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: MuKuL »

No tak, ale to co napisałeś to sam się domyślałem pisząc w nawiasie "co jest chyba błędne?". Naprawdę proszę o wyjaśnienie problemu. Gdyby nie to, że nie mogę nigdzie w Internecie o tym znaleźć to bym tu nie pisał. Litości.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: czeslaw »

Kluczem do zrozumienia jest pewnie ten fragment:
MuKuL pisze: Pierwszy raz się spotykam z sytuacją, gdzie alfa nie jest wyrażone ani w stopniach ani w radianach
Otóż nie, kąt jest tutaj wyrażony w radianach.
\(\displaystyle{ \tg 1}\) to po prostu tangens jednego radiana. Ile to jest? Ano jakoś tak ponad 3 razy mniej niż \(\displaystyle{ \pi}\) radianów, prawda? A jakby to porównać do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) ? Ano \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \approx 0.8}\) więc mniej niż 1. Ponieważ \(\displaystyle{ 1 > \frac{\pi}{4}}\), a funkcja tangens jest funkcją rosnącą w tych okolicach, to \(\displaystyle{ \tg 1 > \tg \frac{\pi}{4}}\)...
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: MuKuL »

Czyli jest to zapis analogiczny w stylu \(\displaystyle{ tg\pi \approx tg3,14}\)?

No i wracając do początku
tg1 + cos\(\displaystyle{ \pi}\)
Wiem, że cos\(\displaystyle{ \pi}\) = -1, zaś \(\displaystyle{ tg1>tg\frac{\pi}{4}=1}\)
Suma-sumarum odejmujemy liczbę mniejszą od większej czyli wartość całkowita tego wyrażenia jest dodatnia :>?

Mój mózg gdzieś już wyparował, ale chyba to zrozumiałem.

Rozumując w ten sposób tg2 będzie oscylowało gdzieś ponad \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)? To znaczy, że będzie ujemne. Zaś ctg3 będzie mniejsze od \(\displaystyle{ ctg \pi}\), czytając z wykresu również ujemne. Zatem tg2 + ctg3 będzie miało znak ujemny :>

Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałem. I jeszcze dzięki za mega oświecenie
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Określanie znaku liczby oraz obliczanie cos

Post autor: czeslaw »

Tak, jest ok.
ODPOWIEDZ