Uprość wyrażenie
Uprość wyrażenie
Mam problem z takim zadaniem
Uprość wyrażenie \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }}\) i oblicz jego wartość dla kąta \(\displaystyle{ \alpha = 210 ^{o}}\)
Uprość wyrażenie \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }}\) i oblicz jego wartość dla kąta \(\displaystyle{ \alpha = 210 ^{o}}\)
Uprość wyrażenie
Szczerze mówiąc nie wiem sam, wyszło mi takie coś ;/
\(\displaystyle{ sin \alpha + |ctg \alpha |}\)
Coś chyba źle liczę.
\(\displaystyle{ sin \alpha + |ctg \alpha |}\)
Coś chyba źle liczę.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Uprość wyrażenie
Skorzystaj z tablic:
\(\displaystyle{ 1 + ctg ^{2} \alpha = \frac{1}{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ 1 + ctg ^{2} \alpha = \frac{1}{sin ^{2} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2009, o 15:46 przez Przemas O'Black, łącznie zmieniany 2 razy.
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Uprość wyrażenie
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }=-|sin \alpha| \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }=-\sqrt{sin^{2} \alpha+cos^{2} \alpha}=-1}\)
Uprość wyrażenie
A mógłbyś mi wytłumaczyć krok po kroku jak to obliczyłeś?
Nie potrafię zrozumieć tego zadania.
Nie potrafię zrozumieć tego zadania.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Uprość wyrażenie
Na jakiej podstawie taki znak? Równie dobrze może być 1.alchemik pisze:\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }=-|sin \alpha| \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha }=-\sqrt{sin^{2} \alpha+cos^{2} \alpha}=-1}\)
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Uprość wyrażenie
Jak może być równie dobrze 1, skoro to wyrażenie może przyjmować tylko jedną wartość albo -1 albo 1 .
Ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}}=|x|}\), a zatem \(\displaystyle{ \sqrt{sin^{2} \alpha}=|sin \alpha|}\), a ponieważ \(\displaystyle{ sin \alpha}\) jest mniejsze od 0, więc zachodzi następująca równość:\(\displaystyle{ sin \alpha=-|sin \alpha|=-\sqrt{sin^{2} \alpha}}\)
Podstawiając do wyjściowej równości:
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha } = -\sqrt{sin^{2} \alpha} \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha } = -\sqrt{sin^{2} \alpha +sin^{2} \alpha \cdot \frac{cos^{2} \alpha }{sin^{2} \alpha }}=-1}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}}=|x|}\), a zatem \(\displaystyle{ \sqrt{sin^{2} \alpha}=|sin \alpha|}\), a ponieważ \(\displaystyle{ sin \alpha}\) jest mniejsze od 0, więc zachodzi następująca równość:\(\displaystyle{ sin \alpha=-|sin \alpha|=-\sqrt{sin^{2} \alpha}}\)
Podstawiając do wyjściowej równości:
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha } = -\sqrt{sin^{2} \alpha} \cdot \sqrt{1+ctg ^{2} \alpha } = -\sqrt{sin^{2} \alpha +sin^{2} \alpha \cdot \frac{cos^{2} \alpha }{sin^{2} \alpha }}=-1}\)
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Uprość wyrażenie
Dla kąta 210 stopni, ale ogólnie niekoniecznie \(\displaystyle{ sin \alpha}\) jest mniejsze od 0.alchemik pisze: ponieważ \(\displaystyle{ sin \alpha}\) jest mniejsze od 0, więc zachodzi następująca równość:\(\displaystyle{ sin \alpha=-|sin \alpha|=-\sqrt{sin^{2} \alpha}}\)
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Uprość wyrażenie
Czepiam się, ale na klasówce w liceum takie rozwiązanie nie mogłoby być ocenione na maksymalną ilość punktów. Można też skorzystać ze wzoru z tablic, który nie jest trudno udowodnić:
\(\displaystyle{ 1 + ctg ^{2} \alpha = \frac{1}{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ 1 + ctg ^{2} \alpha = \frac{1}{sin ^{2} \alpha }}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Uprość wyrażenie
Czepiasz się. Z całą pewnością za takie rozwiązanie dostałbyś max punktów, a tym bardziej, gdyby zostało poparte komentarzem, dlaczego tak można.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Uprość wyrażenie
Według mnie to zadanie należy traktować jako dwuczęściowe i najpierw uprościć, a dopiero później podać wartość dla tego kąta. Przecież w kluczu są punkty za porządne uproszczenie, a tutaj zostało tylko uproszczone dla pewnego szczególnego przypadku.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Uprość wyrażenie
Okej
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \sqrt{1+ \ctg^2 \alpha} = \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{\sin^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}+ \frac{\cos^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}}= \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}}= \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{1}{\sin^2 \alpha}}=\sin \alpha \cdot \left|\frac{1}{\sin \alpha} \right| = \sin \alpha \cdot \frac{1}{|\sin \alpha|} = \mbox{sgn}(\sin \alpha)}\) - przypadek ogólny.
Dla:
\(\displaystyle{ \alpha=210^{\circ} \Rightarrow \sin \alpha = \sin 210^{\circ} \Rightarrow \sin \alpha < 0 \Rightarrow \mbox{sgn}(\sin \alpha) =-1}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \sqrt{1+ \ctg^2 \alpha} = \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{\sin^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}+ \frac{\cos^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}}= \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha}{\sin^2 \alpha}}= \sin \alpha \cdot \sqrt{\frac{1}{\sin^2 \alpha}}=\sin \alpha \cdot \left|\frac{1}{\sin \alpha} \right| = \sin \alpha \cdot \frac{1}{|\sin \alpha|} = \mbox{sgn}(\sin \alpha)}\) - przypadek ogólny.
Dla:
\(\displaystyle{ \alpha=210^{\circ} \Rightarrow \sin \alpha = \sin 210^{\circ} \Rightarrow \sin \alpha < 0 \Rightarrow \mbox{sgn}(\sin \alpha) =-1}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Uprość wyrażenie
Dasio11, +1
Nie ma to jak zaszpanować na końcu zapisem wykorzystującym fajną funkcję
\(\displaystyle{ f(\alpha) = \begin{cases} 1 \ \text{dla} \ \alpha \in (0; \pi) \\ -1 \ \text{dla} \ \alpha \in (\pi; 2\pi)\end{cases}}\)
Zatem \(\displaystyle{ f(210^{o}) = -1}\)
Nie ma to jak zaszpanować na końcu zapisem wykorzystującym fajną funkcję
\(\displaystyle{ f(\alpha) = \begin{cases} 1 \ \text{dla} \ \alpha \in (0; \pi) \\ -1 \ \text{dla} \ \alpha \in (\pi; 2\pi)\end{cases}}\)
Zatem \(\displaystyle{ f(210^{o}) = -1}\)