Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Jeżeli wzór to dla Ciebie to co podają w ściągawkach ze wzorami, to w mojej encyklopedii tego nie podali, podano natomiast sinus sumy trzech kątów i iloczyn sinusów trzech kątów, może w innych podają. Jeśli wzór oznacza dla Ciebie przedstawienie wyrażenia w innej postaci bardziej lub mniej użytecznej , to możesz ją sobie sam wygenerować. Np. korzystając z "wzoru": na sumę sinusów dwóch kątów: mamy takie równanie dla każdej z trzech par kątów, sumujesz stronami . dzielisz stronami przez 2 i juz coś jest, ale czy się to Ci przyda nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Sorry zawiesiłem się chodziło mi o sinusa sum trzech kątów. A można wyznaczyć tą sama metoda na sumę 3 co na sumę 2 się wyznacza (chyba to jest jedyna metoda)? Bo próbuje ale stanąłem i nie wiem co dalej...
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Chodzi o \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta + \gamma)}\) ?
Pokaż gdzie stanąłeś w swoich rozważaniach, to coś się wykombinuje.
Pokaż gdzie stanąłeś w swoich rozważaniach, to coś się wykombinuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Czyli jednak chodzi o sinusa sumy trzech katow;] Wiec ja znalazlem takie rozwazania - od razu zaznaczam nie wiem czy sluszne:
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
\(\displaystyle{ \left|LB \right|= \left| LJ\right| + \left| JH\right|+ \left|HE \right| + \left| EB\right|}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha \cdot \left| KL\right| = \left| JL\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|BE \right| = \left|FC \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|FC \right|=sin \alpha \cdot \left| AF\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| EH\right| =cos \alpha \cdot \left|FH \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| HJ\right|= \left|JB \right| - \left| HE\right|- \left|EB \right|}\)
\(\displaystyle{ \left|KL \right| =sin\gamma \cdot \left|AL \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| AF\right|=cos\beta \cdot \left|AH \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| FH\right|=cos\beta \cdot \left|AH \right|}\)
\(\displaystyle{ sin(\ \alpha +\beta+\gamma)= \frac{ \left| BL\right| }{ \left|AL \right| }=(...)}\)
................................przepisywac dalej czy i tak to jest z góry skazane na niepowodzienie ?
Ogólnie to chciałem przekształceniami osiągnąc iloczyn funkcji tryg. i \(\displaystyle{ \left| AL\right|}\) w liczebniku dzięki czemu wyłączając przed nawias skróci mi się mianownik i będzie sii...
Ostatnio zmieniony 9 sie 2009, o 22:18 przez rolnik41, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
A nie prościej iteracyjnie ze wzoru na sinus sumy dwóch kątów, (a dalej na cosinus) tzn sin(a+(b+c))=...
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Prościej i to zdecydowanie. Myślałem właśnie, że chodzi o przekształcenie tego wzoru.
\(\displaystyle{ \sin(x+y) = \sin x \cos y + \sin y \cos x}\)
Dla \(\displaystyle{ x= \alpha + \beta}\) oraz \(\displaystyle{ y=\gamma}\) dostajemy pożądany efekt.
\(\displaystyle{ \sin(x+y) = \sin x \cos y + \sin y \cos x}\)
Dla \(\displaystyle{ x= \alpha + \beta}\) oraz \(\displaystyle{ y=\gamma}\) dostajemy pożądany efekt.
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
Fakt ale zacząłem robić tym sposobem i zajęło mi to trochę czasu to chciałbym się chociaż dowiedzieć czy wyznaczenie jest możliwe...
PS Hehe Zawiesiłem się strasznie mogłem to zrobić w 30s...
PS Hehe Zawiesiłem się strasznie mogłem to zrobić w 30s...
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Istnieje wzór na sinus sumy trzech kątów?
oczywiście jest możliwe Po skończonej liczbie kroków doszedłbyś do tego samego rezultaturolnik41 pisze:Fakt ale zacząłem robić tym sposobem i zajęło mi to trochę czasu to chciałbym się chociaż dowiedzieć czy wyznaczenie jest możliwe...
PS Hehe Zawiesiłem się strasznie mogłem to zrobić w 30s...