Znaleźć najmniejszy dodatni pierwiastek równania
\(\displaystyle{ (sin4x + sin2x)^2 + sin^2x = 1}\)
Przenoszę sin^2x na prawą stronę i z jedynki trygonometrycznej mam że prawa strona jest równa cos^2x. Czy teraz mam spierwiastkować i rozpatrywać równanie:
\(\displaystyle{ |sin4x + sin2x| = |cos x|}\)
Trochę to problematyczne, zwłaszcza rozpisanie z definicji wartości bezwzględnej lewej strony równania.
Najmniejszy pierwiastek równania trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Najmniejszy pierwiastek równania trygonometrycznego
To zamiast pierwiastkować skorzystaj z wzoru na różnicę kwadratów, a potem na sumę sinusów...
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Najmniejszy pierwiastek równania trygonometrycznego
No tak dochodzimy zatem do postaci:
\(\displaystyle{ cos^2x (2sin3x-1)(2sin3x+1) = 0}\) i znajdujemy rozwiązania (w sumie 5), pytanie tylko dlaczego każde rozwiązanie jest poprawne? Miałem przecież znaleźć tylko jeden, najmniejszy pierwiastek...
\(\displaystyle{ cos^2x (2sin3x-1)(2sin3x+1) = 0}\) i znajdujemy rozwiązania (w sumie 5), pytanie tylko dlaczego każde rozwiązanie jest poprawne? Miałem przecież znaleźć tylko jeden, najmniejszy pierwiastek...
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Najmniejszy pierwiastek równania trygonometrycznego
Nie robiłem zadania i nie wiem czy to co napisałeś jest dobrze, ale wygląda ładnie i łatwo wyznaczyć rozwiązania więc mając ogólne rozwiązanie można łatwo już znaleźć najmniejszy dodatni pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Najmniejszy pierwiastek równania trygonometrycznego
Ale w odpowiedzi nie podali jednego rozwiązania tylko właśnie wszystkie pięć rozwiązań tego równania...