Znaleźć związek algebraiczny
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 19 razy
Znaleźć związek algebraiczny
Jaki związek algebraiczny zachodzi między kątami \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) jeśli
\(\displaystyle{ \ctg\alpha\frac{\cos\beta}{\sin\alpha\cos\gamma}=\ctg\gamma+\frac{\cos\alpha}{\sin\beta\cos\gamma}}\) ?
Z góry dziękuję za pomoc.
\(\displaystyle{ \ctg\alpha\frac{\cos\beta}{\sin\alpha\cos\gamma}=\ctg\gamma+\frac{\cos\alpha}{\sin\beta\cos\gamma}}\) ?
Z góry dziękuję za pomoc.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Znaleźć związek algebraiczny
Czy po lewej stronie równania jest iloczyn, a po prawej suma? Czy to chochlik drukarski?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Znaleźć związek algebraiczny
Moim zdaniem, z całą pewnością zachodzi wówczas:losiu99 pisze:Jaki związek algebraiczny zachodzi między kątami \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) jeśli
\(\displaystyle{ \ctg\alpha\frac{\cos\beta}{\sin\alpha\cos\gamma}=\ctg\gamma+\frac{\cos\alpha}{\sin\beta\cos\gamma}}\) ?
\(\displaystyle{ \ctg\alpha\frac{\cos\beta}{\sin\alpha\cos\gamma}=\ctg\gamma+\frac{\cos\alpha}{\sin\beta\cos\gamma}}\)
Ale nie wiem, czy to miała być łamigłówka logiczna typu mindfuck, czy zadanie. Jeśli zadanie, to rozwiązaniem może być naprawdę dużo różnych postaci wzorów.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Znaleźć związek algebraiczny
A co to jest związek algebraiczny? Wpisałem w wyszukwiarce i jako pierwszy wynik ujrzałem tę stronę.
Wyznaczyć związki między kątami, a nie ich funkcjami?
Wyznaczyć związki między kątami, a nie ich funkcjami?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć związek algebraiczny
Cóż, algebraiczny, to taki, który korzysta tylko z czterech podstawowych działań (ewentualnie pierwiastkowania).
W takiej postaci równania, jak jest to podane w pierwszym poście nie da się podać żadnego algebraicznego związku (można jedynie wyrazić explicite alfę dzięki funkcji arcus cosinus).
W takiej postaci równania, jak jest to podane w pierwszym poście nie da się podać żadnego algebraicznego związku (można jedynie wyrazić explicite alfę dzięki funkcji arcus cosinus).