Witam mam problem z rozwiązaniem tych dwóch przykładów, przez wakacje troche zapomniało się, bardzo proszę o pomoc
1. \(\displaystyle{ cos2x \le 0,5 ,x \in (-\pi ;\pi)}\)
2. \(\displaystyle{ cos2x + \frac{cosx}{ \sqrt{3} } -1 = 0 , x \in (o; \pi)}\)
nierówność i równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
nierówność i równanie
1.Mozna np graficznie narysować wykres \(\displaystyle{ cos2x}\)
2.Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ cos2x= 2cos^{2}x -1}\) a potem podstaw \(\displaystyle{ t=cosx , \left| t\right| \le 1}\)
2.Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ cos2x= 2cos^{2}x -1}\) a potem podstaw \(\displaystyle{ t=cosx , \left| t\right| \le 1}\)
nierówność i równanie
1. Możesz też podstawić \(\displaystyle{ t=2x}\) i wtedy zadanie jest banalne.