Mam dużo pytań ale żeby zadać następne to muszę znać odpowiedź na to :
obliczam na kalk. casio fx570es i nie wiem czy dobrze robie wybierając funkcje odwrotności x-1
arcsin40* = 1,555723827 ?
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
Po pierwsze co obliczasz? Po drugie co to jest x-1? Napisz dokładnie co liczysz, wtedy będziemy mogli ci pomóc.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
Wykres funkcji arcsin wyraznie pokazuje, ze wynik ten jest bledny.
Ponadto funkcja arcsin nie przelicza wartosci katowych na liczbowe za zakresu [-1,1] tylko odwrotnie, bo:
arcsinx=y => x=siny, wiec:
arcsin(0,64) = 40 stopni
Pozdrawiam
Ponadto funkcja arcsin nie przelicza wartosci katowych na liczbowe za zakresu [-1,1] tylko odwrotnie, bo:
arcsinx=y => x=siny, wiec:
arcsin(0,64) = 40 stopni
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny śląsk
- Podziękował: 2 razy
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
Pracuje przy dachach i wzór ma posłużyć do obliczenia pochylenia krokwi narożnej AN .Pochylenie połaci dachu wynosi 40stopni więc we wzór prawdopodobnie muszę wprowadzić arcsin40 i tangens40 stopni. K jest obliczone z innego wzoru : pierwiastek z 2 + tgA40 kwadrat = 1,6444 ( to jest na sete dobrze)
To jest wzór którym mam obliczyć AN . AN=arcsin x tangensA / K
W kalk. znalazłem funkcje odwrotności opisana na przycisku x-1 i koło przycisku x! ale nie wiem czy to jest to
To jest wzór którym mam obliczyć AN . AN=arcsin x tangensA / K
W kalk. znalazłem funkcje odwrotności opisana na przycisku x-1 i koło przycisku x! ale nie wiem czy to jest to
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
na kalkulatorze zazwyczaj masz oznaczone \(\displaystyle{ sin^{-1}}\) czy \(\displaystyle{ cos^{-1}}\) jako \(\displaystyle{ arcsin}\) i \(\displaystyle{ arccos}\). Pamiętaj tylko, ze zazwyczaj kąty wprowadza się w radianach a nie stopniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny śląsk
- Podziękował: 2 razy
Funkcje arcsin arcos problem z obliczaniem
-- 3 sierpnia 2009, 19:53 --
Mam problem z obsługą kalk.casio przykład
mając wzór: arcsin * tangensA / 1.6444 - siedziałem pół dnia nad poprawnym wprowadzeniem tego wzoru i nie doszedłem do celu . Znajomy od którego mam wzor pokazał mi jak to obliczyć
kolejność naciskania klawiszy : shift,sin,tan,stopnie40,),/,1.6444 = 30.68stopnia
Mam jeszcze kilka wzorów i nie mogę ich zatrybić jak poprawnie wpisać ,pomógłby mi ktoś to przetłumaczyć?
np. G=1/2 arcos * ( (cosA)kwadrat)
Nie jestem w stanie to poprawnie wprowadzić w kalk.
Mam problem z obsługą kalk.casio przykład
mając wzór: arcsin * tangensA / 1.6444 - siedziałem pół dnia nad poprawnym wprowadzeniem tego wzoru i nie doszedłem do celu . Znajomy od którego mam wzor pokazał mi jak to obliczyć
kolejność naciskania klawiszy : shift,sin,tan,stopnie40,),/,1.6444 = 30.68stopnia
Mam jeszcze kilka wzorów i nie mogę ich zatrybić jak poprawnie wpisać ,pomógłby mi ktoś to przetłumaczyć?
np. G=1/2 arcos * ( (cosA)kwadrat)
Nie jestem w stanie to poprawnie wprowadzić w kalk.