Jeżeli \(\displaystyle{ \tg \alpha =2 to:
A. \sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{2}}\)
B. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ 2 \sqrt{5} }{5}}\)
C. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
D. \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{5}}\)
Proszę o uzasadnienie odpowiedzi.
Wartości funkcji trygonometrycznych
Wartości funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 1 sie 2009, o 23:52 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wartości funkcji trygonometrycznych
Skorzystaj z tożsamości trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}\\ \sin^2x+\cos^2x=1}\)
Powinnaś bez problemu uzyskać wynik, w razie problemów pytaj:)
\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}\\ \sin^2x+\cos^2x=1}\)
Powinnaś bez problemu uzyskać wynik, w razie problemów pytaj:)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Wartości funkcji trygonometrycznych
Można to w pamięci zrobić błyskawicznie. Jeżeli \(\displaystyle{ \tan\alpha=2}\), to przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\) wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), tak więc \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{2}{\sqrt{5}}}\).