\(\displaystyle{ (tg \alpha +ctg \alpha ) ^{2}= \frac{1}{sin ^{2} \alpha \cdot cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha -ctg \alpha =(tg \alpha -1)(ctg \alpha -1)}\)
wykaż tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
wykaż tożsamości
ad 2
Powinno być po prawej stronie: \(\displaystyle{ \cot\alpha +1}\).
Wtedy:
\(\displaystyle{ L=\tan\alpha-\cot\alpha=1+\tan\alpha-\cot\alpha-1=\tan\alpha\cdot\cot\alpha+\tan\alpha-\cot\alpha-1=\tan\alpha(\cot\alpha+1)-(\cot\alpha+1)=(\tan\alpha-1)(\cot\alpha+1)=P}\)
Powinno być po prawej stronie: \(\displaystyle{ \cot\alpha +1}\).
Wtedy:
\(\displaystyle{ L=\tan\alpha-\cot\alpha=1+\tan\alpha-\cot\alpha-1=\tan\alpha\cdot\cot\alpha+\tan\alpha-\cot\alpha-1=\tan\alpha(\cot\alpha+1)-(\cot\alpha+1)=(\tan\alpha-1)(\cot\alpha+1)=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
wykaż tożsamości
milmi - w książce jest błąd. Podstaw sobie nawet na kalkulatorze dowolną wartość za \(\displaystyle{ \alpha}\) i zobaczysz, że lewa strona nie jest równa prawej.