Trygonometria trzy zadania
Trygonometria trzy zadania
1. Jest trójkąt ABC. \(\displaystyle{ AB=33m}\) , \(\displaystyle{ DAB=45\cdot}\) , \(\displaystyle{ DBA=30 \cdot}\) , przyjmując że \(\displaystyle{ \sqrt{3}=1,75}\) oblicz wysokość trójkąta. Wynik wyszedł mi 17,08 metra dobrze? Jeżeli jest źle poproszę o poprawne obliczenie.
\(\displaystyle{ \cdot}\)- stopnie
2. Doprowadź do najprostszej postaci (podaj założenia).
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha }(1-cos ^{2} \alpha)= 1}\)
b) \(\displaystyle{ cos ^{3} \alpha + sin ^{2} \alpha cos \alpha = cos \alpha}\)
Czy poprawnie wykonałem to zadanie i jeżeli można to poproszę o założenia ?
3.Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{5}}{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 90 \cdot )}\)
Wychodziło mi że \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =-\frac{1}{4}}\) ??Dalej nie liczyłem bo coś jest chyba nie tak?
\(\displaystyle{ \cdot}\)- stopnie
2. Doprowadź do najprostszej postaci (podaj założenia).
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha }(1-cos ^{2} \alpha)= 1}\)
b) \(\displaystyle{ cos ^{3} \alpha + sin ^{2} \alpha cos \alpha = cos \alpha}\)
Czy poprawnie wykonałem to zadanie i jeżeli można to poproszę o założenia ?
3.Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{5}}{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 90 \cdot )}\)
Wychodziło mi że \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =-\frac{1}{4}}\) ??Dalej nie liczyłem bo coś jest chyba nie tak?
Trygonometria trzy zadania
3) \(\displaystyle{ \sqrt{5}>2}\)
Zatem \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2} >1}\)
A wartości cosinusa mogą być jakie?
2)Nie wiem czy poprawnie wykonałeś , bo nie ma Twoich rozwiązań. Jaki masz problem z zalozeniami?
1)niech ktoś sprawdzi , bo liczyć czlowiekowi się nie chce
Zatem \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2} >1}\)
A wartości cosinusa mogą być jakie?
2)Nie wiem czy poprawnie wykonałeś , bo nie ma Twoich rozwiązań. Jaki masz problem z zalozeniami?
1)niech ktoś sprawdzi , bo liczyć czlowiekowi się nie chce
Trygonometria trzy zadania
Pokaż mi je , bo nie widzę Może to był żart?wszamol pisze:podał przecież ;p zresztą dobre
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Trygonometria trzy zadania
no przecież są, po znaku "=". nie przepisywał swoich rozważań, tylko od razu dał odpowiedź, w a) jest to 1, zaś w b) \(\displaystyle{ cos \alpha}\)Henio69 pisze: 2. Doprowadź do najprostszej postaci (podaj założenia).
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha }(1-cos ^{2} \alpha)= 1}\)
b) \(\displaystyle{ cos ^{3} \alpha + sin ^{2} \alpha cos \alpha = cos \alpha}\)
Czy poprawnie wykonałem to zadanie i jeżeli można to poproszę o założenia ?
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Trygonometria trzy zadania
Co to jest punkt D?
W drugim zadaniu masz wzory:
a) \(\displaystyle{ cos 2\alpha = cos ^{2} \alpha - 1}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = 1 - cos^{2} \alpha}\)
No i mianownik musi być różny od 0.
3. zonk
cos nie przyjmuje wartości większej od 1.
Wszamol podanie założeń powinno się tu zrobić niezależnie od upraszczania tych wyrażeń trygonometrycznych.
W drugim zadaniu masz wzory:
a) \(\displaystyle{ cos 2\alpha = cos ^{2} \alpha - 1}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = 1 - cos^{2} \alpha}\)
No i mianownik musi być różny od 0.
3. zonk
cos nie przyjmuje wartości większej od 1.
Wszamol podanie założeń powinno się tu zrobić niezależnie od upraszczania tych wyrażeń trygonometrycznych.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2009, o 12:48 przez Przemas O'Black, łącznie zmieniany 1 raz.
Trygonometria trzy zadania
heheheheh no nie zauważyłem tego Dobrze, że mi zwrociłeś uwage;]wszamol pisze:no przecież są, po znaku "=". nie przepisywał swoich rozważań, tylko od razu dał odpowiedź, w a) jest to 1, zaś w b) \(\displaystyle{ cos \alpha}\)Henio69 pisze: 2. Doprowadź do najprostszej postaci (podaj założenia).
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha }(1-cos ^{2} \alpha)= 1}\)
b) \(\displaystyle{ cos ^{3} \alpha + sin ^{2} \alpha cos \alpha = cos \alpha}\)
Czy poprawnie wykonałem to zadanie i jeżeli można to poproszę o założenia ?
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Trygonometria trzy zadania
owszem, napisałem tylko, że przekształcenia są dobrze, o założeniach nie wspominałemPrzemas O'Black pisze: Wszamol podanie założeń powinno się tu zrobić niezależnie od upraszczania tych wyrażeń trygonometrycznych.
Trygonometria trzy zadania
W pierwszym D to jest C lekka pomyłka. Dobrze obliczyłem?Przemas O'Black pisze:Co to jest punkt D?
W drugim zadaniu masz wzory:
a) \(\displaystyle{ cos 2\alpha = cos ^{2} \alpha - 1}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = 1 - cos^{2} \alpha}\)
No i mianownik musi być różny od 0.
3. zonk
cos nie przyjmuje wartości większej od 1.
Wszamol podanie założeń powinno się tu zrobić niezależnie od upraszczania tych wyrażeń trygonometrycznych.
Czyli rozumiem że pkt. 3 nie można tego rozwiązać bo cos nie przyjmuje wartości większej od 1?
Trygonometria trzy zadania
tak. rozwiązania nie ma.Henio69 pisze:Czyli rozumiem że pkt. 3 nie można tego rozwiązać bo cos nie przyjmuje wartości większej od 1?
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Trygonometria trzy zadania
To jest wysokość opuszczona na bok BC:
\(\displaystyle{ \frac{{33 \sqrt{3} } }{2} \approx 28,875}\)
Mój rysunek wygląda tak, że po lewej na dole mam punkt C, po lewej u góry punkt A i po prawej na dole punkt B.
\(\displaystyle{ \frac{{33 \sqrt{3} } }{2} \approx 28,875}\)
Mój rysunek wygląda tak, że po lewej na dole mam punkt C, po lewej u góry punkt A i po prawej na dole punkt B.
Trygonometria trzy zadania
OK wszystko jasne oprócz pierwszego pkt. 1. Jeszcze raz.
1. Jest trójkąt ABC. A jest po lewej na dole B jest po prawej na dole a C na górze. Wysokość jest opuszczona na bok AB. \(\displaystyle{ AB=33m}\) , \(\displaystyle{ CAB=45\cdot}\) , \(\displaystyle{ CBA=30 \cdot}\) , przyjmując że \(\displaystyle{ \sqrt{3}=1,75}\) oblicz wysokość trójkąta. Poprosił bym o poprawny wynik i kolejno po kolei obliczenia.
\(\displaystyle{ \cdot}\)- stopnie
Z góry dzięki za pomoc:)
1. Jest trójkąt ABC. A jest po lewej na dole B jest po prawej na dole a C na górze. Wysokość jest opuszczona na bok AB. \(\displaystyle{ AB=33m}\) , \(\displaystyle{ CAB=45\cdot}\) , \(\displaystyle{ CBA=30 \cdot}\) , przyjmując że \(\displaystyle{ \sqrt{3}=1,75}\) oblicz wysokość trójkąta. Poprosił bym o poprawny wynik i kolejno po kolei obliczenia.
\(\displaystyle{ \cdot}\)- stopnie
Z góry dzięki za pomoc:)
Trygonometria trzy zadania
ok zastanawiałem się jak zrobić to inaczej i \(\displaystyle{ \frac{AB}{sin105}}\)=\(\displaystyle{ \frac{AC}{sin30}}\)
\(\displaystyle{ AC=\frac{33*sin30}{sin105}=17,08}\)
\(\displaystyle{ h=AC*sin45=17,08*sin45= 12,08 m}\) wynik różni się od twojego;/ Zastanawiam się czy ten wynik może być poprawny?
Nie bardzo wiem skąd wzięło się --> wyliczyć a: \(\displaystyle{ a+b=33 \Rightarrow a \sqrt{3} +b \sqrt{3}=33 \sqrt{3} \Rightarrow a\cdot(3+ \sqrt{3})=33 \sqrt{3} \Rightarrow a*4.75=57.75}\)
\(\displaystyle{ AC=\frac{33*sin30}{sin105}=17,08}\)
\(\displaystyle{ h=AC*sin45=17,08*sin45= 12,08 m}\) wynik różni się od twojego;/ Zastanawiam się czy ten wynik może być poprawny?
Nie bardzo wiem skąd wzięło się --> wyliczyć a: \(\displaystyle{ a+b=33 \Rightarrow a \sqrt{3} +b \sqrt{3}=33 \sqrt{3} \Rightarrow a\cdot(3+ \sqrt{3})=33 \sqrt{3} \Rightarrow a*4.75=57.75}\)
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Trygonometria trzy zadania
Niech punkt D będzie przecięciem wysokości opuszczonej na bok AB z przedłużeniem boku AB.
\(\displaystyle{ DA = h}\), ponieważ przy wierzchołku A trójkąta równoramiennego DAB jest kąt 45 stopni równy kątowi przy wierzchołku C w tym trójkącie.
\(\displaystyle{ tg30stopni = \frac{h}{33+h} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ (3- \sqrt{3} )*h = 33 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{33 \sqrt{3} + 33}{2}}\)
\(\displaystyle{ h = 45,375}\)
\(\displaystyle{ DA = h}\), ponieważ przy wierzchołku A trójkąta równoramiennego DAB jest kąt 45 stopni równy kątowi przy wierzchołku C w tym trójkącie.
\(\displaystyle{ tg30stopni = \frac{h}{33+h} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ (3- \sqrt{3} )*h = 33 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{33 \sqrt{3} + 33}{2}}\)
\(\displaystyle{ h = 45,375}\)