wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

wykres funkcji

Post autor: Uzo »

Czy mógłby ktoś narysować wykres funkcji f(x)=sinx*cosx ,albo powiedzieć jak to zrobić
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

wykres funkcji

Post autor: Tristan »

Pewnie znasz taki wzór \(\displaystyle{ \sin 2x=2 \sin x cos x}\). Teraz podzielimy po prostu przez 2 i otrzymamy, że \(\displaystyle{ \sin x \cos x =\frac{ \sin 2x}{2}}\) . Czyli \(\displaystyle{ f(x)=\frac{\sin 2x }{2}}\). Dalej już sobie poradzisz
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ sin x cos x = \frac{1}{2}\cdot 2\cdot sin x cos x=\frac{1}{2}sin 2x}\)
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

wykres funkcji

Post autor: Olo »

zauważ, że: sin2x=2sinxcosx czyli sinx*cosx=(sin2x)/2 a to już chyba łatwiej narysować?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres funkcji

Post autor: Lorek »

Trzech naraz, nieźle
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wykres funkcji

Post autor: Lady Tilly »

Spróbowałam narysować Ci go MasH i wysłałam mailem.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

wykres funkcji

Post autor: Uzo »

okej , dzięki wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ