Nierówność sin x < x < tg x dowód

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Nierówność sin x < x < tg x dowód

Post autor: Brzezin »

Proszę o udowodnienie tej nierówności (znalazłem ją w Analizie Matematycznej Krysickiego):
\(\displaystyle{ \sin x < x < \tan x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{1}{2} \pi)}\)

Pozdrawiam
Maks
miodzio1988

Nierówność sin x < x < tg x dowód

Post autor: miodzio1988 »

Pochodne umiesz liczyć?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Nierówność sin x < x < tg x dowód

Post autor: Zordon »

miodzio1988 pisze:Pochodne umiesz liczyć?
z tych nierówności korzysta się przy wyprowadzaniu wzorów na pochodne Więc to by było łapanie się za własny ogon.
dobry dowód jest tu:
... nie_granic
miodzio1988

Nierówność sin x < x < tg x dowód

Post autor: miodzio1988 »

Racja Sorka.
ODPOWIEDZ