Nierównośc trygonometryczna z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Dla jakich wartości parametru m nierówność \(\displaystyle{ sin^6 x + cos^6 x + 2m sinxcosx \ge 0}\)jest spełniona dla każdej wartości x?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Uprość ze wzorów skróconego mnożenia dwa pierwsze czynniki..
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Chodzi Ci o to żeby skorzystać z jedynk i potem sześcianu sumy? Bo nie za wiele mi to pomogło.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
\(\displaystyle{ cos^6x=(1-sin^2x)^3}\)
poupraszczaj, i potem sprowadź do takiej postaci żeby mieć wszędzie \(\displaystyle{ sin(2x)}\) i podstaw \(\displaystyle{ sin(2x)=t}\) pozostanie do rozwiązania równanie kwadratowe.
poupraszczaj, i potem sprowadź do takiej postaci żeby mieć wszędzie \(\displaystyle{ sin(2x)}\) i podstaw \(\displaystyle{ sin(2x)=t}\) pozostanie do rozwiązania równanie kwadratowe.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Mała uwaga, powstanie nierówność, a nie równanieZordon pisze:\(\displaystyle{ cos^6x=(1-sin^2x)^3}\)
poupraszczaj, i potem sprowadź do takiej postaci żeby mieć wszędzie \(\displaystyle{ sin(2x)}\) i podstaw \(\displaystyle{ sin(2x)=t}\) pozostanie do rozwiązania równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
ostatecznie dochodzę do nierówności:
\(\displaystyle{ 3t^2 + 4mt + 4 \ge 0}\) gdzie t = sin2x, nierównośc ta jest prawdziwa dla każdego x gdy jej wyróżnik jest mniejszy od zera czyli gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \sqrt{3}; \sqrt{3})}\). Jednak z tego co widzę to jest błędna odpowiedź.
\(\displaystyle{ 3t^2 + 4mt + 4 \ge 0}\) gdzie t = sin2x, nierównośc ta jest prawdziwa dla każdego x gdy jej wyróżnik jest mniejszy od zera czyli gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \sqrt{3}; \sqrt{3})}\). Jednak z tego co widzę to jest błędna odpowiedź.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
ja mam tam w jednym miejscu minus, sprawdź może jeszcze raz. I jeszcze trzeba pamiętać, że \(\displaystyle{ t \in [-1,1]}\)Bartek1991 pisze:ostatecznie dochodzę do nierówności:
\(\displaystyle{ 3t^2 + 4mt + 4 \ge 0}\) gdzie t = sin2x, nierównośc ta jest prawdziwa dla każdego x gdy jej wyróżnik jest mniejszy od zera czyli gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \sqrt{3}; \sqrt{3})}\). Jednak z tego co widzę to jest błędna odpowiedź.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Rozumowanie idzie błędnym torem.Bartek1991 pisze:ostatecznie dochodzę do nierówności:
\(\displaystyle{ 3t^2 + 4mt + 4 \ge 0}\) gdzie t = sin2x, nierównośc ta jest prawdziwa dla każdego x gdy jej wyróżnik jest mniejszy od zera czyli gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \sqrt{3}; \sqrt{3})}\). Jednak z tego co widzę to jest błędna odpowiedź.
Funkcja \(\displaystyle{ 3t^2 + 4mt + 4}\) może sobie być we fragmentach ujemna, jeno aby dla \(\displaystyle{ t \in < -1; 1>}\) była NIEUJEMNA. Pozostałe części paraboli są nieistotne.-- 10 lip 2009, o 13:48 --Oczywiście warunek delty \(\displaystyle{ \le 0}\) jest jednym z przypadków ale należy wówczas rozpatrzeć również:
\(\displaystyle{ \delta > 0}\)
większy z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \le -1}\) lub mniejszy z pierwiastków \(\displaystyle{ \ge 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
W którym konkretnie?ja mam tam w jednym miejscu minus,
A tak w ogóle mam pytanie, mamy takie coś:
\(\displaystyle{ sin^2 x \cdot ( - cos^2 x) = (- sinx cos x)^2 = (sinxcosx)^2}\) czy też może \(\displaystyle{ sin^2 x \cdot ( - cos^2 x) = - sin^2 x \cdot cos^2 x = - ( sinxcosx)^2}\)
Która wersja i dlaczego jest poprawna?
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
No właśnie, ale wówczas \(\displaystyle{ \Delta = 16(m^2+3)}\) i co zrobić dalej?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
Zatem delta zawsze dodatnia dla wszystkich m.
a dalej to co napisałem wcześniej. Mam nadzieję że potrafisz rozróżnić wzór na mniejszy i na większy z dwóch pierwiastków trójmianu kwadratowego
a dalej to co napisałem wcześniej. Mam nadzieję że potrafisz rozróżnić wzór na mniejszy i na większy z dwóch pierwiastków trójmianu kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Nierównośc trygonometryczna z parametrem
\(\displaystyle{ t_{1,2}= \frac{-b \pm \sqrt{\delta}}{2a}}\)
jeden jest zawsze większym pierwiastkiem a drugi mniejszym (dla delty większej od zera)
jeden jest zawsze większym pierwiastkiem a drugi mniejszym (dla delty większej od zera)