ile wynosi
arccos \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\) ?
i wie ktos moze gdzie mozna znalezc jakas tabele z wartosciami funkcji trygonometrycznych arcsin arccos arctg i arcctg dla podstawowych katow?
dzieki z gory za odpowiedz:):)
wartosc arccos
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 cze 2009, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Yeti
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 cze 2009, o 03:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
wartosc arccos
Śmieszna sprawa, ale kłania się definicja funkcji kołowych tzn. (\(\displaystyle{ arc}\))
Są to funkcje odwrotne do trygonometrycznych co oznacza, że spełniona jest zależność: \(\displaystyle{ y=f(x)}\) jest funkcją wyjściowa, to funkcja do niej odwrotna \(\displaystyle{ x=f(y)}\)
Wracajac do pytania, zgodnie z powyższą zależnością: \(\displaystyle{ cos (\frac{\pi}{6}) = \tfrac{\sqrt{3}}{2} \Leftrightarrow arccos (\tfrac{\sqrt{3}}{2})= \frac{\pi}{6}}\)
Są to funkcje odwrotne do trygonometrycznych co oznacza, że spełniona jest zależność: \(\displaystyle{ y=f(x)}\) jest funkcją wyjściowa, to funkcja do niej odwrotna \(\displaystyle{ x=f(y)}\)
Wracajac do pytania, zgodnie z powyższą zależnością: \(\displaystyle{ cos (\frac{\pi}{6}) = \tfrac{\sqrt{3}}{2} \Leftrightarrow arccos (\tfrac{\sqrt{3}}{2})= \frac{\pi}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 cze 2009, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy