Jak obliczyć ctg2x mając dany sinx ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
abiturient

Jak obliczyć ctg2x mając dany sinx ?

Post autor: abiturient »

Jak obliczyć ctg2x mając dany sinx ?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jak obliczyć ctg2x mając dany sinx ?

Post autor: Skrzypu »

jeśli masz dany sinx to łatwo wyliczysz cosx z jedynki trygonometrycznej
sin^2 x+cos^2 x=1
cosx=sqrt(1-sin^2 x)

Następnie wylicz tgx

tgx=sinx/cosx

a następnie wzór na podwojony kąt

tg(2x)=(2tgx)/(1-tg^2 x)

Mając tg(2x) obliczasz ctg(2x)

ctg(2x)=1/tg(2x)
ODPOWIEDZ