F(X)=sinx+|sinx|
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 23 mar 2007, o 10:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poniatowa
F(X)=sinx+|sinx|
na wykresie funkcji f(x)=sinx+|sinx, <0,3pi> zaznaczyć punkty, w których ta funkcja nie ma pochodnej
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 50 razy
F(X)=sinx+|sinx|
\(\displaystyle{ F(x)=sinx+|sinx|= \begin{cases} 0..dla sinx<0 \\ 2sinx...dlasinx \ge 0\end{ cases}}\)
narysuj wykres tej funkcji-w punktach, w których łączą się te dwie części wykresu funkcja F nie ma pochodnej.
pozdrawiam.
narysuj wykres tej funkcji-w punktach, w których łączą się te dwie części wykresu funkcja F nie ma pochodnej.
pozdrawiam.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
F(X)=sinx+|sinx|
Tak, funkcje się "łączą" w zerach sinusa. Pochodna nie istnieje w tych punktach, bo nie istnieje skończona granica ilorazu różnicowego.