Wyznaczenie sinusa i cosinusa w funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
manko_wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 13 maja 2008, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wyznaczenie sinusa i cosinusa w funkcji.

Post autor: manko_wlkp »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ sin x + cos x = a}\). Wyznacz sin 2x i \(\displaystyle{ sin^4 x + cos^4 x}\).

Czy ktoś mógłby to rozwiązać krok po kroku? Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznaczenie sinusa i cosinusa w funkcji.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^{2}=...\\sin^{4}+cos^{4}x=sin^{4}x+2sin^{2}xcos^{2}x+cos^{4}x-2sin^{2}xcos^{2}x=...}\)
ODPOWIEDZ