Wyznaczyć α z x=sinα

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek_sp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2009, o 12:18
Płeć: Mężczyzna

Wyznaczyć α z x=sinα

Post autor: marek_sp »

Tak jak w temacie:
\(\displaystyle{ x=sin \alpha}\)
jak z tego wyznaczyć α?
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Wyznaczyć α z x=sinα

Post autor: adner »

Sprawdzając w tabeli, no albo:
\(\displaystyle{ \alpha =arcsinx}\)
ODPOWIEDZ